DAGENS MANN: Utenriksminister Boris Johnson ladet opp til ettermiddagens tale med en morgenjoggetur i Manchesters gater. Foto: Ben Cawthra /REX/Shutterstock/NTB Scanpix
DAGENS MANN: Utenriksminister Boris Johnson ladet opp til ettermiddagens tale med en morgenjoggetur i Manchesters gater. Foto: Ben Cawthra /REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

THERESA MAY OG BORIS JOHNSON

Advares mot å gjøre Boris til martyr ved å sparke ham

Diskusjonen går høylytt under Tory-landsmøtet om statsminister Theresa May bør kvitte seg med sin kontroversielle utenriksminister.

MANCHESTER (Dagbladet): Det er knyttet stor spenning før Boris Johnson i ettermiddag går på talerstolen under De Konservatives partikongress.

The Times stiller spørsmål om Johnson har besluttet å oppføre seg eller om han posisjonerer seg for å gå ut av regjeringen.

Flere konservative parlamentsmedlemmer mener at Boris Johnson bør få sparken, mens andre advarer Theresa May mot å gjøre Johnson til martyr ved å fjerne ham.

SAMSTEMTE: Statsminister Theresa May og finansminister Philip Hammond er samstemte om brexit. Foto: Geoff Pugh /REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SAMSTEMTE: Statsminister Theresa May og finansminister Philip Hammond er samstemte om brexit. Foto: Geoff Pugh /REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Theresa May insisterer

Forsvarsminister Michael Fallon og finansminister Philip Hammond har gjentatte ganger understreket at «nobody is unsackable».

Statsminister Theresa May insisterer på at det ikke er splid i regjeringen om brexit, selv om hennes innenriksminister Amber Rudd så sent som i dag siteres på at Boris Johnsons soloutspill underminerer regjeringens brexit-strategi.

May opplyste i sin brexit-tale i Firenze 22. september at hun ønsker seg en overgangsordning med fortsatt tilgang til EUs indre marked i inntil to år etter at Storbritannia forlater unionen 29. mars 2019. Boris Johnson var raskt ute og backet regjeringssjefen, uten at det dempet kritikken mot ham for illojalitet etter hans åpenhjertige aviskronikk om brexit noen dager tidligere.

Ber om internjustis

Johnsons visjon for samarbeidet med EU ble tatt ille opp både internt i det konservative partiet og i EU. Særlig at den kontroversielle utenriksministeren lanserte egne absolutte tidsfrister for brexit.

Innenriksminister Amber Rudd mener det ikke er opp til Boris Johnson å sette deadline.

- Det er statsministerens oppgave. Vi burde følge tradisjonen med å kjempe for vårt syn i regjeringen for deretter å komme ut med enighet. Brexit er en utfordring, som vi kan gjøre til en suksess, men vi trenger å stå sammen, sier Amber Rudd.

- Sett Storbritannia først

I formiddag oppfordret lederen for den konservative partigruppen EPP i EU-parlamentet Manfred Weber britene til å kvitte seg med utenriksminister Boris Johnson.

- Theresa May, vær så snill, ikke sett partiet ditt først. Sett Storbritannia først. Sett borgerne først. Og vær så snill, ingen flere taler. Vis lederskap i innhold. Det beste vil sannsynligvis være å sparke Boris Johnson også, for vi trenger klare svar om hva Storbritannias posisjon er, uttalte Manfred Weber, ifølge NTB, da EU-parlamentet debatterte brexitforhandlingene tidligere i dag.

Hva sier Boris i dag?

BBC meldte i morges at regjeringskollegene skal være kjent med innholdet i Boris Johnsons manus til ettermiddagens tale, og at de ikke finner grunn til bekymring. Men som flere delegater i Manchester Central Convention Complex sier: «Når det gjelder Boris er det aldri godt å vite hva som kommer.»

FLAUT?: Utenriksministeren i Storbritannia, Boris Johnson, ville ikke si navnet til Sør-Koreas president under Sky News' direktesending. Han lurte på om dette var en slags pub-quiz. Video: Sky News Vis mer