­Corona i Storbritannia: ­­­­

- Advares mot nye restriksjoner

England har de siste dagene hatt flere dager med rekordhøye smittetall. Men politisk spill kan påvirke hvorvidt innbyggerne får nye og strengere restriksjoner, skriver The Guardian.

POLITISK URO: De skyhøye smittetallene i England tvinger regjeringen til å vurdere nye restriksjoner. En presset statsminister Boris Johnson kan ifølge The Guardian vente seg et høyt politisk spill når beslutningene skal fattes. Foto: Tolga Akmen / AP/ NTB
POLITISK URO: De skyhøye smittetallene i England tvinger regjeringen til å vurdere nye restriksjoner. En presset statsminister Boris Johnson kan ifølge The Guardian vente seg et høyt politisk spill når beslutningene skal fattes. Foto: Tolga Akmen / AP/ NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Flere dager med godt over 100 000 smittede. Men i motsetning til i fjor har britene likevel fått feire jul med familie og venner uten inngripende smitteverntiltak.

I Nord-Irland, Skottland og Wales er det imidlertid slutt på moroa. Fra og med 2. juledag innførte de alle strengere tiltak med både antallsbegrensninger og avstandskrav - for å nevne noe.

I England er det ventet at regjeringen vil diskutere nye mulige tiltak mandag. Men ifølge den britiske storavisa The Guardian kan politisk spill og uro ha betydning for om også engelskmennene må legge lokk på nyttårsfeiringen.

Advarer partifeller

Statsminister Boris Johnson har noen svært turbulente uker bak seg.

Ikke nok med gjentatte avsløringer om mulige brudd på coronareglene før fjorårets julefeiring, coronarestriksjoner har også møtt stor motstand. Ikke minst i statsministerens eget parti.

Nå skriver The Guardian at ministere som har ytret ønske om å overta Johnsons jobb - dersom han skulle trekke seg før neste valg - risikerer å ødelegge sine egne sjanser til toppjobben dersom de ikke går kraftig ut mot innføringen av nye restriksjoner før nyttår.

- Dersom [Downing Street] nr. 10 foreslår innstramminger rett etter jul, må alle ministere med et frihetssøkende instinkt - som flere ga oss et håp om sist uke - si høylytt ifra. I enhver framtidig ledelseskamp vil vi alle huske hvordan de handlet denne uka. Vi trenger ekte frihetselskende konservative med guts til å redde oss fra denne galskapen, sier et medlem av Toryenes coronagruppe i parlamentet til avisa.

Flere andre medlemmer bekrefter det samme overfor The Guardian. Altså at ministernes beslutning rundt coronarestriksjoner vil påvirke hvem som får deres stemme i en eventuell lederkamp.

Kan påvirke dødstallene

Ifølge avisa kommer advarslene fra Toryene etter at det er blitt kjent at regjeringens coronarådgivingsgruppe Sage har estimert at å implementere såkalte steg 2-restriksjoner fra og med tirsdag kan redusere antall coronarelaterte dødsfall betraktelig.

Den siste uka har antall sykehusinnleggelser i England økt med nesten 35 prosent, og det advares kraftig mot en overbelastning av helsevesenet.

- GIKK BRA: Storbritannias statsminister Boris Johnson vekker oppsikt etter denne spesielle talen. Video: AP, Sky News Vis mer

Steg 2-restriksjonene anslås av regjeringens ekspertgruppe å kunne redusere antall coronarelaterte dødsfall med 18 prosent dersom de vedvarer til midten av januar, ifølge The Guardian.

Disse restriksjonene medfører blant annet forbud mot samlinger innendørs, begrensninger på antall som kan møtes utendørs, og tillater bare utendørs servering ved barer og restauranter.

Holdes de samme restriksjonene til slutten av mars, anslår de samme ekspertene at antall dødsfall kan reduseres med 39 prosent.

Spent stemning

Boris Johnson advarte raskt om at en «flodbølge var på vei» da omrikonsmitten først ble påvist i Storbritannia. Få uker seinere er omrikon blitt dominerende i landet, og smittekurven har skutt i været.

Også helseminister Sajid Javid advarte nylig om at sykehusene i Storbritannia risikerer å bli overbelastet, ifølge Independent.

Likevel er innføringen av restriksjoner omstridt, mest av alt i det konservative partiet.

Og nettopp ytterligere bråk i eget parti er det siste Johnson trenger i disse dager.

23. november holdt statsministeren en oppsiktsvekkende tale som, ifølge The Guardian, gjør at frykten vokser innad i Det konservative partiet for at statsministeren er i ferd med å miste grepet om så vel politikken som forstanden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer