Advares: - Vær forsiktige

I nylig frigjorte Kherson forsøker sivilbefolkningen å ta livene sine tilbake.

SIVILE: Elva er blant et av få steder i Kherson hvor det er vann tilgjengelig. Nå står sivilbefolkningen i kø med bøtter for å hente det de trenger. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
SIVILE: Elva er blant et av få steder i Kherson hvor det er vann tilgjengelig. Nå står sivilbefolkningen i kø med bøtter for å hente det de trenger. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Vær forsiktige når dere går ned til elva, det er russiske skarpskyttere på den andre bredden.

Det sier en politimann i byen Kherson til journalistene i den tyske avisa Zeit.

Det er litt under to uker siden de ukrainske styrkene tok tilbake byen fra russerne. Da hadde den vært okkupert siden krigens første dager.

Russerne trakk seg ut, til den andre siden av Dnipro-elva, som renner gjennom byen. Fronten står nå midt i elva.

80 000 sivile

De omtrent 80 000 sivile som fremdeles befinner seg i Kherson har likevel lite valg, opplyser ukrainske myndigheter. Det har ikke vært rennende drikkevann i byen på ukevis, og det er få andre vannkilder enn elva. Nå står mange av dem med bøtter og vannkanner ved bredden for å hente vannet de har behov for.

Tom Røseth er hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen. Røseth gjestet Dagbladet TVs studio for å diskutere blant annet Putins posisjon. Vis mer

- Kunne du latt en krigsveteran fra andre verdenskrig gå foran? Jeg er 94 år gammel, sier en mann iført en elegant svart hatt til Zeit, mens de står i vannkø ved elvebredden.

Før krigen brøt ut hadde byen rundt 280 000 innbyggere.

- Ventet i ni måneder

Engelsklærer Anna-Anastasia sier til den tyske avisa at hun ikke har noe positivt å si om månedene under russisk styre.

Hun forteller at hun trosset evakueringsordrene for å passe på den funksjonshemmede broren sin.

- Han kunne fått en russisk trygd, men det var moralsk uakseptabelt for oss. Familien min kommer fra den russiske byen Tula, men etter krigens start har vi sluttet å snakke med slektningene våre. De fortalte oss at vi bare fant på alt som skjedde, forteller hun.

Hun forteller at hun i starten av mars deltok i fredelige demonstrasjoner mot invasjonen, men at dette etter hvert ble for risikofylt.

Tusenvis av potensielle krigsforbrytelser etterforskes i forbindelse med krigen i Ukraina - eventuelle straffeforfølgelser er helt avhengig av hvem som går seirende ut av konflikten, ifølge ekspert. Video: Telegram Vis mer

Tortursteder

Ukrainske myndigheter har tidligere opplyst at de har funnet flere steder rundt om i Kherson by, hvor de mener at russiske styrker har utført tortur på fanger før de trakk seg ut.

Den ukrainske riksadvokaten sa i en uttalelse at de har funnet og inspisert fire steder der russiske styrker «holdt folk ulovlig frihetsberøvet og torturerte dem brutalt», ifølge NTB.

Før helgen sa Ukrainas menneskerettighetskommissær Dmytro Lubinets at det var avdekket skremmende mange spor av tortur i den befridde byen.

For ei uke siden sa FN-granskere at verken Russland eller Ukraina ser ut til å overholde folkrettens forbud mot tortur. Krigsfanger på begge sider er utsatt for tortur, deriblant vold, elektrosjokk og ydmykende behandling mens de var nakne, ifølge granskerne.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer