Advares: - Vil forandre verden

USA og landets allierte tror Nord-Korea forbereder en ny atomprøvesprengning for første gang siden 2017.

ANSPENT: Nord-Korea har den siste tiden gjennomført en rekke artilleri- og rakettester, og også fløyet jagerfly nære Sør-Koreas grense. USA, Japan og Sør-Korea mener landet gjør forberedelser for sin sjuende atomtest. Foto: KCNA VIA KNS / AFP
ANSPENT: Nord-Korea har den siste tiden gjennomført en rekke artilleri- og rakettester, og også fløyet jagerfly nære Sør-Koreas grense. USA, Japan og Sør-Korea mener landet gjør forberedelser for sin sjuende atomtest. Foto: KCNA VIA KNS / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USA, Japan og Sør-Korea ble onsdag enige om at en eventuell nordkoreansk atomvåpen-test vil bli besvart med en skarp respons.

- Vi ble enige om at en enestående respons vil være nødvendig hvis Nord-Korea gjennomfører sin sjuende test av atomvåpen, sa Sør-Koreas viseutenriksminister Cho Hyun-dong på en felles pressekonferanse med USAs viseutenriksminister Wendy Sherman og Japans viseutenriksminister Takeo Mori.

Sherman oppfordret Nord-Korea til å avstå fra «ytterligere provokasjoner», og omtalte dem som «hensynsløse og dypt destabiliserende for regionen», skriver NBC News.

Nord-Korea har tidligere gjennomført seks atomprøvesprengninger, den første i 2006 og den siste i september 2017.

HENGES UT: Nord-Koreas diktator Kim Jong Un henges ut på nettet etter denne propaganda-videoen. Video: Reuters. Reporter: Vegard Kruger. Vis mer

Anspent

Spenningen har vært høy mellom nabolandene den siste tiden. Nord-Korea har gjennomført en rekke artilleri- og rakettester, og også fløyet jagerfly nære Sør-Koreas grense.

USA, Japan og Sør-Korea mener landet gjør forberedelser for sin sjuende atomtest. Flere eksperter mener Nord-Korea forsøker å utvikle og utvide våpenarsenalet og slik øke innflytelsen i framtidige forhandlinger med rivaliserende land.

- Alt som skjer, for eksempel en nordkoreansk test av atomvåpen (...), har implikasjoner for sikkerheten i verden. Vi håper virkelig at alle i Sikkerhetsrådet forstår at enhver bruk av atomvåpen vil forandre verden på utrolige måter, sa Sherman.

ENIGE: Sør-Koreas viseutenriksminister Cho Hyun-dong på en felles pressekonferanse med Japans viseutenriksminister Takeo Mori og USAs viseutenriksminister Wendy Sherman. Foto: NTB/AP Photo/Eugene Hoshiko
ENIGE: Sør-Koreas viseutenriksminister Cho Hyun-dong på en felles pressekonferanse med Japans viseutenriksminister Takeo Mori og USAs viseutenriksminister Wendy Sherman. Foto: NTB/AP Photo/Eugene Hoshiko Vis mer

Forberedelser

I august konkluderte FN-eksperter at Nord-Korea trolig forbereder en ny atomprøvesprengning, ifølge nyhetsbyrået AP.

Forberedelsene til en ny atomprøvesprengning var i juni inne i siste fase, ifølge opplysninger fra ikke navngitte land som overvåker det nordkoreanske atomvåpenprogrammet tett.

- Så tidlig som i juni vurderte to medlemsland det dit hen at forberedelsene til en atomprøvesprengning var inne i siste fase, het det i rapporten fra FNs ekspertpanel til Sikkerhetsrådet.

Ekspertene anklaget samtidig Nord-Korea for å ha stått bak to omfattende datainnbrudd i år, der de nordkoreanske hackerne skal ha sikret seg kryptovaluta til en verdi av «hundrevis av millioner dollar».

Regimet i Pyongyang ble også anklaget i rapporten for å ha importert olje og eksportert kull i strid med FNs sanksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer