Advares: - Vil streve voldsomt

USA er ikke rustet for krig, mener ekspert.

ADVARES: USAs president Joe Biden advares mot å involvere seg direkte i konflikten mellom Kina og Taiwan. Foto: Reuters / NTB
ADVARES: USAs president Joe Biden advares mot å involvere seg direkte i konflikten mellom Kina og Taiwan. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spenningen mellom Taiwan og Kina øker, og Kina har holdt jevnlige militæraksjoner i Taiwanstredet de siste ukene.

Søndag svarte USAs president Joe Biden «ja» på spørsmål om USA ville sendt soldater til Taiwan dersom Kina invaderer den selvstyrte øya.

Spaltist, professor og ekspert på USAs relasjon til Kina, Hal Brands, advarer imidlertid USA om at de ikke er rustet for en krig mot Kina.

- Vil streve

Brands understreker blant annet at Pentagon i årevis har uttrykt bekymring knyttet til Kinas militære opprusting.

- Dersom Amerika ønsker å vinne en potensiell stormaktskrig mot Kina noen år fram i tid, bør landet ruste opp langt mer dedikert før skytingen starter, skriver han i et innlegg i Bloomberg.

Eksperten viser videre til krigen i Ukraina:

- Ingen vet hvordan det ville gått, selvsagt, men krigen i Ukraina viser at motivasjon, lederskap og andre immaterielle forhold kan utgjøre en vesentlig forskjell, skriver han og legger til:

- Samtidig viser denne krigen at USA kan komme til å streve voldsomt med å kompensere for tap tidlig i en krig mot Kina, og å forsyne seg selv – for ikke å snakke om sine allierte – med de redskaper som skal til for å vinne.

Kina med trussel

Det var i august at konflikten mellom de to landene tok seg opp. Lederen for Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, besøkte Taiwan i forbindelse med en rundtur i Asia - et besøk som ble møtt med kraftige advarsler og reaksjoner fra Kina, som ikke anerkjenner Taiwans suverenitet.

Kinesiske myndigheter mente besøket var «provoserende» og «undergravde Kinas suverenitet og territorielle integritet». Bare timer etter at Pelosis fly landet på øya, iverksatte kinesiske myndigheter den største militærøvelsen noensinne.

I ettertid har USA gitt Taiwan en våpenpakke til en verdi av 1,1 milliarder dollar, og kunngjort at de vil stemme over om de skal sende militærhjelp direkte til Taiwan. Hvis lovforslaget blir vedtatt, «vil det ryste det politiske grunnlaget for forholdet mellom Kina og USA, og vil ha ekstremt alvorlige konsekvenser for fred og stabilitet over Taiwanstredet», har Kina advart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer