Corona i Europa

Advarsel: - Det gjøres ikke nok

Verdens helseorganisasjon (WHO) er svært bekymret for smitteøkningen i Europa.

SMITTE: I store deler av Europa er det nå økning i både smitte, innleggelser og dødsfall. Nå mener WHO at man bør ta grep. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB
SMITTE: I store deler av Europa er det nå økning i både smitte, innleggelser og dødsfall. Nå mener WHO at man bør ta grep. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

- Vi er nok en gang episenteret av pandemien, sier WHOs Europa-sjef Hans Kluge på en pressekonferanse, ifølge The Guardian.

Med det mener han at Europa igjen er stedet i verden med mest smitte.

- Vi er på et nytt kritisk punkt i pandemien. Dersom vi ikke endrer kurs, vil vi oppleve ytterligere en halv million coronarelaterte dødsfall i Europa og Sentral-Asia innen første februar 2022, advarer han.

Kluge mener smittehoppet i Europa skyldes at mange land de siste månedene har lettet på smitteverntiltak. I tillegg er det flere områder som fremdeles har en svært lav vaksinasjonsdekning, skriver CNN.

- Siden viruset nå kommer tilbake mange steder, ber jeg alle helsemyndigheter om å gjøre en grundig revurdering av om de skal lette eller fjerne tiltak på dette tidspunktet, sier han.

Mener mer må gjøres

I WHOs siste ukesrapport kommer det fram at antall smittetilfeller i Europa økte med seks prosent sammenliknet med uka før, samtidig som dødstallene økte med hele 12 prosent.

Det er den høyeste prosentandelen i verden. Alle andre regioner registrerte stabile trender eller en nedgang i smittetilfellene, ifølge CNN.

WHO-epidemiolog Maria Van Kerkhove er også bekymret for økningen i smitte, innleggelser og dødsfall i Europa.

- Det gjøres ikke nok for å forhindre smittespredning, skriver hun på Twitter, og presiserer at hun ikke mener at en ny nedstenging er veien å gå.

Kluge forteller at selv i land med høy andel vaksinerte, så hjelper vaksinering alene bare til et visst punkt.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

- Vaksinene gjør som lovet: De forhindrer alvorlig sykdom, og særlig dødelighet. Men de er bare vårt kraftigste virkemiddel, hvis de blir brukt ved siden av folkehelsetiltak og sosiale tiltak, sier han.

Van Kerkhove er enig med Kluge.

- Vaksinering er ikke nok. Vaksinene er utrolig effektive mot alvorlig sykdom og død, men de er ikke nok til å alene forebygge smitte, skriver hun og legger til:

- Vi trenger flere verktøy for å redusere smitte.

Mange oppfordringer

WHO-epidemiologen har flere oppfordringer til både verdens ledere og til individer verden over.

- Som ledere: Styrk overvåknings- og testsystemene, oppfordre til å jobbe hjemmefra hvis man ikke er helt friske, gjennomfør klynge-undersøkelser, invester i bedre ventilasjon der folk bor, jobber og studerer, beskytt de sårbare og styrk og beskytt de ansatte i helsevesenet, skriver hun.

Hun fortsetter:

- Som individer: Bli vaksinert når det er din tur, hold avstand, unngå folkemengder, vask hendene, åpne vinduene, støtt hverandre, del riktig informasjon, og vær snill. Dette handler ikke bare om deg. Vi står i dette sammen, og vi kan ikke la viruset bre om seg. Pandemien er ikke over.

Smittehopp i Norge

Det er Øst-Europa som er hardest rammet av den nye smittebølgen, hvor blant annet Tyskland og Russland rapporterer om rekordhøyt smittetrykk. I Bulgaria og Romania - hvor det fremdeles er et stort antall uvaksinerte - har det denne uka dødd flere med covid enn noensinne.

Men også i Norge har smitten økt betraktelig de siste ukene. Mange steder øker også antallet innlagte og de siste to ukene har det vært flere ukentlige coronadødsfall enn på lenge, ifølge FHIs siste ukerapport.

På et pressemøte torsdag ettermiddag understreket helseminister Ingvild Kjerkol at pandemien er langt fra over i Norge.

- Regjeringen følger situasjonen nøye, og det er ikke behov for å innføre nasjonale tiltak nå, men det er på tide å brette opp ermene igjen, sa Kjerkol, og sa at det var fritt fram for kommunene å innføre lokale tiltak der det var nødvendig.

Regjeringen varslet også torsdag at elever på videregående får unntak fra fraværsgrensa, og at helsepersonell som har kontakt med pasienter vil få tilbud om en tredje dose coronavaksine.

- Anbefalingen vil seinere kunne utvides til å omfatte andre grupper helsepersonell. Det vil blant annet avhenge av smittesituasjon eller økt kunnskap, sa Kjerkol.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer