Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarsel mot musepest

Bare det å legge seg ned på bakken kan føre til at du blir smittet av musepest. Alt som skal til, er at en klatremus har vært der før deg. Pesten har ført til akutt nyresvikt hos enkelte av de 20 som så langt har havnet på sykehus. Og flere blir det, for det går mot museår i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fikk forferdelige smerter i mage og rygg, høy feber samt forstørret galde og milt. I tillegg hadde jeg et voldsomt press mot øyeeplene, forteller Jon Garmo til avisa Gudbbrandsdølen Dagningen. Han ble smittet av musepest da han lempet ut noen døde mus som han fant i kjelleren.

For enkelte kan musepesten resultere i akutt nyresvikt.

Inhaleres

Musepesten smitter gjennom inhalering. Alt som skal til er at en virvler opp støv der hvor det har vært klatremus på ferde. Dette gjelder ute som inne.

Berøring av avføring eller urin fra mus er andre smittemåter.

- Den som blir smittet får vanligvis feber og kraftige magesmerter, opplyser kommunelege Inge Johansen. Han har fått melding om tre tilfeller av musepest i Sel kommune. Han kan ikke huske andre tilfeller av musepest før i løpet av de 20 årene han har jobbet i kommunen.

Kan mistolkes

- De som får musepest tilbringer gjerne to uker på sykehus. Ofte blir det stilt feil diagnose. Musepesten blir tatt for å være blindtarmbetennelse eller sterk influensa, sier forsker Reidar Mehl ved Statens Institutt for Folkehelse. Men når det er museår mener Mehl legene stort sett er oppmerksomme på denne muligheten.

- Det er svært sjelden noen dør av musepest. Det som er viktig, er å holde seg i ro, oppfordrer forskeren.

Flere smittes

I 1997 registrerte Folkehelsa 66 tilfeller av musepest. Dette var en fordobling fra 1996. Mehl regner med nok et sprang i antallet i 1998.

- Jeg tror det går mot en topp i smådyrbestanden fra høsten 1998 til utpå våren 1999, spår han.

Rundt 100 tilfeller av musepest er vanlig i toppårene. Da kan halvparten av klatremusene være smittet. I år med lav smågnagerbestand, er det bare en liten andel som er bærere av pesten.

Gudbrandsdalen med sidedaler, Kristiansand-området, og Hatfjell og Saltfjellet er områder der musepest vanligvis herjer.

Grundig vask

Hvorfor musepesten begrenser seg til enkelte områder eller akkurat hvordan den smitter, er fortsatte en gåte for forskerne.

- Bruk gjerne ansiktsmaske dersom du fjerner musekadaver eller rengjør der det har vært mus, oppfordrer kommunelegen i Sel.

- Vask deg grundig dersom du har hatt kontakt med mus, oppfordrer forsker Reidar Mehl ved Statens Institutt for Folkehelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!