Advarsel om ny terrorfare

Amerikanske myndigheter advarte tirsdag igjen om faren for nye terrorangrep 11. september, årsdagen for fjorårets tragedier i Washington og New York. Spenningen kan føre til sterkt økte oljepriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedsanalytikere vil ennå ikke snakke om faren for en ny oljekrise. Verden kan sannsynligvis falle langt mer til ro igjen når denne uken er overstått, såfremt det ikke skjer nye terroraksjoner mot amerikanske eller andre vestlige mål.

Men USAs utenriksdepartement sendte tirsdag ut en oppfordring til amerikanske statsborgere verden over om å være ekstra på vakt onsdag, da det er gått nøyaktig ett år siden terrorangrepene. Samtidig fortsatte diskusjonen om en militær aksjon mot Irak.

Oljeprisen i taket?

En militær aksjon mot Saddam Hussein kan på kort sikt drive oljeprisen i taket. Markedet er allerede vettskremt over faren for nye terrorangrep, og et amerikansk angrep mot Irak kan få det til å miste besinnelsen helt, sier oljeanalytikeren Herman Franssen.

- Jeg sier ikke at det vil bli en oljekrise. Men jeg sier at det uten tvil kan bli en slik krise, sa den innflytelsesrike og høyt respekterte Franssen på en arabisk-amerikansk politikerkonferanse i Washington mandag.

Tysklands utenriksminister Joschka Fischer understreket mandag at regjeringen i Berlin holder tett kontakt med USA i Irak-spørsmålet. Selv om tyskerne i utgangspunktet går imot et militært angrep mot Bagdad-regimet, er de absolutt på talefot med amerikanerne, sa han.

Krever FN-aksept

Fischers sjef, statsminister Gerhard Schröder, sa i en valgkampduell sist søndag at han er imot en amerikansk militær intervensjon i Irak. Det spiller ingen rolle om intervensjonen er forhåndsgodkjent av FN eller ikke, framholdt den tyske forbundskansleren.

Politiske observatører i Berlin påpeker imidlertid at denne uttalelsen falt i en debatt med den konservative statsministerkandidaten Edmund Stoiber, og nok helst var myntet på et innenrikspolitisk publikum. Tyskerne skal velge ny Forbundsdag 22. september.

Til nå er Storbritannias regjeringssjef Tony Blair den eneste som har lovet USA full og uforbeholden støtte til et angrep mot Irak. Blair sa mandag at verdenssamfunnet bør lyse Saddam Hussein i bann, og om nødvendig fjerne ham med makt.

(NTB)