Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarsel om smitte i varm Oslofjord

Folkehelseinstituttet advarer mot bakteriesmitte i Oslofjorden som følge av den høye badevannstemperaturen.

SMITTE: Badende på Sørenga i Oslofjorden burde være obs på smitte om de har åpne sår. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
SMITTE: Badende på Sørenga i Oslofjorden burde være obs på smitte om de har åpne sår. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy vanntemperatur gir bedre vekstmuligheter for såkalte vibriobakterier. Bakteriene kan forårsake alvorlige infeksjoner hos personer som bader i kystområder hvor det er høy temperatur i vannet.

- Slike infeksjoner er heldigvis svært sjeldne, men det er grunn til å gi noen råd om hvordan man kan forebygge smitte, sier direktør Line Vold ved Folkehelseinstituttets avdeling for smitte fra mat, vann og dyr.

I midten av juli ble det målt moderat til høy risiko for tilstedeværelse av disse bakteriene i Oslofjorden.

Personer som har immunsvikt, leversykdommer og åpne sår - inkludert nye tatoveringer - bør ta forholdsregler.

Dekk til sår

- Badende med hudsår bør dekke disse med heldekkende, vanntette plaster. Dersom det ikke er mulig å dekke til sår bør bading unngås, sier Line Vold.

Får man sår under bading bør man gå ut av vannet og rense såret med rent vann. Ved sykdomstegn etter bading i saltvann med høy badevannstemperatur bør man ta kontakt med lege, oppfordrer Folkehelseinstituttet.

Eldre dame smittet

En eldre kvinne er lagt inn på Bærum sykehus med en alvorlig infeksjon som følge av bakteriene, melder NRK.

- Dette er bakterier som en sjelden gang kan gi alvorlig infeksjon hos personer med nedsatt immunforsvar, og hos personer med større hudsår, sier Frantz Leonard Nilsen, kommuneoverlege i Bærum.

Morten Sterri driver butikken på Bleikøya i Oslofjorden. På stranda utenfor er det fortsatt oljesøl. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer