Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stillehavsøsters

Advarsel: Oslofjorden invaderes av østers

Små, sylskarpe skjell er i ferd med å ta over Oslofjordens badeplasser. Dersom problemet ikke blir tatt tak i, kan vi få ødelagte strender.

SYLSKARPE SKJELL: Et dupp i havet kan bli en uhyggelig opplevelse dersom man ikke er forsiktig og ser seg for. Video: Celina Morken Vis mer

Stillehavsøstersene er skarpe som kniver. De uønskede skjellene kan gå hardt utover badeentusiastenes føtter.

- Tråkker du på det kan du få lange, dype kutt og skjellbitene kan knekke av inne i såret. De små bitene kan være vanskelig å få ut og det kan lett gå infeksjon i såret, sier Dag-Roal Wisløff.

Han er rådgiver i Oslofjordens Friluftsråd, og forteller at det er flere badesteder som har hundrevis av slike skjell liggende.

- Badelivskvaliteten går jo veldig ned hvis du har en strand hvor disse skjellene etablerer seg, sier Wisløff.

HUK NATURISTSTRAND: Mange har lite tøy på når man skal bade, mens noen velger å svømme helt nakne. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

Trives på badesteder

Stillehavsøstersen trives best på de samme stedene som nordmenn strømmer til om sommeren.

- Lune viker og beskyttede forhold er ideelt. De trives godt på steiner og kan gjemme seg under tang, så de kan være vanskelig å se, sier han.

De ødelegger også for andre arter slik som blåskjell. Østersen trenger et hardt underlag å sette seg på og i kampen om plass og næring så vinner den over blåskjellet.

Problemet er eskalerende.

RETT ØST: Maria (20) og Elias (23) + blind date + østers for første gang = en veldig klein opplevelse. Video: Dplay. Vis mer

Et enormt spredningspotensial

Marinrådgiveren forteller at dersom ikke problemet blir tatt tak i, forventes en tidobling av dagens bestand i løpet av få år.

- Et enkelt skjell kan gyte 50 - 200 millioner egg. På varme sommere, slik som i 2018, var det to gytinger.

Han forteller at flere steder lenger sør i Europa, har stillehavsøstersen nærmest «utslettet» badestrender.

- Dette er en revdannende art som kan overta hele strender. Det er for eksempel et kjempeproblem i Vadehavet.

Håper på folkedugnad

Høyrepolitiker i Asker og Viken, Kari Sofie Bjørnsen, kaller problemet en varslet naturkatastrofe. Nå oppfordrer hun alle til å hjelpe til med plukkingen.

- Hvis alle gjør en innsats og plukker litt, så hjelper det, sier hun.

Hun påpeker at det er viktig at kommunen og fylkeskommunen bidrar til organiseringen, slik at det blir lett for flest mulig å bidra.

Det planlegges nå å sette ut bøtter langs strendene, som folk kan legge skjellene i.

Dag Roal-Wisløff har blitt kontaktet av en rekke kommuner som er bekymret for det økende problemet. Han og Oslofjordens Friluftsråd har ryddet strender i blant annet Vestfold, Telemark og Østfold.

I Asker og Viken settes det nå i gang et tverrpolitisk prosjekt for å hindre videre spredning.

COVID-19: Miljøaktivister advarer om at pandemien har ført til økt forurensning av havet etter at de har funnet store mengder engangsmunnbind og engangshansker der. Video: Laurent Lombard Vis mer

En fremmed art i Norge

Stillehavsøstersen ble hentet fra sørligere strøk og har fått navnet sitt deretter. Dette ble gjort fordi det i Norge var massiv østersdød blant flatøstersen, som er stedegen for norsk natur.

- Derfor tenkte man å være lur og importere en østersart som vokser fortere og er mer robust, sier Dag-Roal Wisløff.

Videre forteller han at man først ikke trodde at stillehavsøstersen kunne reprodusere i Norge.

- Men det så vi jo fort at den kunne. Det ble ikke gjort noe den gangen og det ser vi konsekvensene av nå, sier han.

Bør ikke spises

Stillehavsøsters er i utgangspunktet spiselig, men de man plukker i Oslofjorden bør ikke spises, mener Dag-Roal Wisløff.

- Det er et dyr vi spiser levende, med mage og tarm. Der er det mye groms du ikke vil ha i deg. De kan inneholde e. coli og andre bakterier og virus som kan medføre langt verre sykdom enn omgangssyke.

Han påpeker at østersen vi kjøper i ferskvaredisken har vært gjennom et renseanlegg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!