MAMMABLOGG: Anette Marie Antonsen driver bloggen www.anettemarie.blogg.no, og har over 22000 lesere i uka. Hun mener mammablogging er harmløst, men at man må bruke sunn fornuft når man legger ut bilder og informasjon om familien på nett. 
Foto: Espen Røst
MAMMABLOGG: Anette Marie Antonsen driver bloggen www.anettemarie.blogg.no, og har over 22000 lesere i uka. Hun mener mammablogging er harmløst, men at man må bruke sunn fornuft når man legger ut bilder og informasjon om familien på nett. Foto: Espen RøstVis mer

Advarsel til mamma-bloggere

Eksperter ber mamma-bloggere utvise nettvett når de legger ut bilder og historier om barna sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Stadig flere norske mødre deler historier fra hverdagslivet og om barnas oppvekst på såkalte «mammablogger».
Nå advarer eksperter mot uvettig internettbruk hos foreldre:

Ingen medbestemmelse
—Foreldre har rett til å legge ut bilder av barna sine, og det er de som avgjør hva som legges ut på nett, men vi ønsker at foreldre skal være forsiktige, forklarer kommunikasjonsrådgiver Thomas Wrigglesworth hos barneombudet.

Han oppfordrer foreldre til å bruke sunn fornuft:

—Barneombudet er opptatt av at vi ikke skal ha ulike normer for voksne og barn. De situasjonene vi som voksne synes er pinlige og helst vil glemme, vil også bli oppfattet som ubehagelige for barn, i alle fall når framtidige klassekamerater finner bilder av dem på Internett. Det bør alle som blogger om barna sine tenke over.

—Voksne liker ikke å bli fotografert mens de gråter og sminken renner. Heller ikke et barn vil like å ha et bilde av seg selv gråtende med snørret rennende på nettet i all framtid, sier Wrigglesworth.

Barnevakten, en organisasjon om barn og medier, mener foreldre må være ekstra påpasselige når de skriver om barna sine:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mye som er godt ment, men foreldre bør også ta hensyn til barna sine og ikke spre personlig informasjon om de og om sin egen eller barnets identitet man vet ikke hvordan virkningene kan bli av det man legger ut, sier rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonhaug.

—Vi oppformere oppfordrer foreldre til å vise nettvett. Man må ta høyde for at det som legges ut på nett kan være der resten av livet.
 
—Ganske harmløst
—Det er en offentlig dagbok som handler om meg og om mammarollen. Jeg håper å skrive noe som folk kan dra nytte av og at jeg kan gi leserne mine tips, sier Anette Marie Antonsen (23).

Antonsen er nybakt mamma til Tina Odine, og driver bloggen anettemarie.blogg.no 

I løpet av en uke har hun over 22 000 lesere: Hun ikke er bekymret for å blogge om seg og datteren, men er nøye med å ikke oppgi detaljer som kan knyttes til familien, samt merker alle bildene datteren er med på slik at de ikke kan bli misbrukt:

—Det er mitt ansvar å passe på, men med helt vanlige bilder så tror jeg det ikke er noe å bekymre seg for. Jeg blogger om mammarollen, og det er ganske harmløst. Det er vanskelig å gi råd, men må bare tenke igjennom hva du skriver og bruke hodet, forklarer Antonsen.