Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarselen nådde ikke fram

En thailandsk ekspert som forsto at en flodbølge trolig var på vei mot kysten, forsøkte desperat å kontakte landets meteorologiske myndigheter 2. juledag, men fikk kun opptattsignal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samith Dhammasaroj har tidligere vært sjef for Thailands meteorologiske institutt, og har nå fått i oppgave å sette opp et varslingssystem for naturkatastrofer.

Da han hørte om det svært kraftige jordskjelvet rett utenfor den indonesiske øya Sumatra, var han sikker på at det hadde utløst en tsunami.

Ingen kontakt

- Jeg forsøkte å ringe direktøren for det meteorologiske kontoret, men telefonen var opptatt hele tiden. Deretter forsøkte jeg å ringe kontoret, men det var søndag, og ingen var der, sa Samith til journalister i Phuket mandag.

Han fortalte også at han ble ledd av og anklaget for å ville ødelegge turistindustrien da han fortalte folk rundt seg om katastrofen som var på vei.

Tsunamien brukte 1 time og 15 minutter på å nå Thailands Andaman-kyst, 600 kilometer fra skjelvets episenter. Den kostet minst 5.100 personer livet, mens 3.800 fortsatt er savnet.

Verst i Khao Lak

Foreløpige undersøkelser viser at flodbølgen traff kysten med ulik hastighet og høyde. Turiststedet Khao Lak, hvor mange nordmenn og svensker ferierte, ble aller verst rammet. Her var bølgen opptil 10,5 meter høy og hastigheten 8 meter per sekund (29 kilometer i timen).

- Det har vært seks større tsunamier i regionen siden 1797, men jeg tror denne var den største, sier professor Hideo Matstomi, som leder en japansk ekspertgruppe.

Tsunamier er langt mer vanlig i Stillehavet hvor man i lang tid har hatt et varslingssystem. Et lignende system skal nå bygges utenfor kysten av Thailand. Måleapparatene under sjøen kommer ikke til å koste mer enn 20 millioner dollar, tilsvarende 120 millioner kroner, ifølge Samith.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media