Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advart av forfedrene

Simeulue ligger knappe seks mil sør for jordskjelvets senter. Likevel døde bare fem av de 70.000 innbyggerne på øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var lenge uklart hvordan det hadde gått med innbyggerne på øya Simeulue, som nesten ligger oppå jordskjelvets episenter. 90 prosent av bygningene ble ødelagt da den fem meter høye bølgen slo inn over land.

Det var fryktet at mange tusen hadde omkommet.

Nå viser det seg at Simeulue er et lite lyspunkt blant de ellers så dystre dødstallene.

Bare fem av øyas 70.000 innbyggere omkom, alle som et direkte resultat av selve jordskjelvet.

Advart

- Flere tusen ble drept av en flodbølge i 1907, og det forekommer ofte jordskjelv her. Forfedrene våre har sagt at vi må løpe for livet hvis det kommer et jordskjelv, sier øyas borgermester, Darmili, til den australske avisa Sydney Morning Herald.

Det reddet livet til mange tusen av innbyggerne.

30.000 av dem holder seg fremdeles oppe i fjellene flere kilometer fra kysten.

ØDELAGT: Nesten hele øya ligger i ruiner, men på Nias omkom bare 83 av de 600.000 innbyggerne. Det finnes ikke bilder fra Simeulue ennå. Foto: Scanpix/AP
ØDELAGT: Nesten hele øya ligger i ruiner, men på Nias omkom bare 83 av de 600.000 innbyggerne. Det finnes ikke bilder fra Simeulue ennå. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- De frykter en ny flodbølge, og kommer ikke ned på en stund. Det er forståelig, sier Darmili.

Også naboøya Nias slapp ganske heldig fra katastrofen. Nesten alle bygningene på øya er ødelagt, men bare 83 av de rundt 600.000 innbyggerne er omkommet.

Hentet fisk

Seks mil nord for jordskjelvsenteret, i kystbyen Meuleboh, er derimot tapstallene enorme. Dødstallene er fortsatt uklare, men det er fryktet at over 10.000 av de 95.000 innbyggerne er omkommet.

75 prosent av byen er ødelagt. Meuleboh kan være det området på Indonesia som er hardest rammet av flodbølgen.

Da sjøen trakk seg tilbake løp mange av innbyggerne ut mot havet for å plukke opp all fisken som ble liggende igjen. Da kom den neste bølgen buldrende.

- De løp ut for å hente fisken. Så kom vannet tilbake og vasket dem bort, sier øyenvitnet Silalahi til den australske avisa The Age.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media