Advart om falske Irak-rapporter

Amerikansk etterretning avdekket allerede i 2002 at rapportene om biologiske våpen i Irak kanskje var fabrikkerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Irak har biologiske og kjemiske våpen og trener al-Qaeda i å bruke dem. Det gjentok den amerikanske presidenten gjentatte ganger i månedene før invasjonen i Irak.

Men den amerikanske etterretningstjenesten og presidentetn visste at kilden til opplysningene var full av løgner.

Det viser et dokument fra den amerikanske hærens etterretningstjeneste, skriver New York Times i dag.

Villeder

I dokumentetet som stammer fra en hemmeligstemplet rapport fra februar 2002 advarer man presidenten om å bruke informasjon fra fangen Ibn al-Shaykh al-Libi. I rapporten står det at han mulgvis villeder etterretningstjenesten.

Likevel siterte Bush, visepresident Dick Cheney og andre folk i administrasjonen, kilden som pålitelig og brukte informasjonen som bevis for at Irak trente Al Qaeda-medlemmer i å bruke sprengstoff og ulovlige våpen.

Blant annet sa presidenten dette i en avjørende tale til befolkningen i oktober 2002: «(...) vi har fått vite at Irak har trent al-Qaeda-medlemmer i å lage bomber, giftstoff og gasser.»

Vil ha rapport

Dokumentetet er brakt for dagen av den demokratiske senatoren Carl Levin. Han sier at de nye opplysningene forsterker inntrykket av at Bush-administrasjonens misbruket etteretningsopplysninger om Irak.

Flere demokratiske senatorer krever en rapport om bruken av etterretningsopplysninger fra det republikansk-ledede etterretningssenteret i Senatet. Rapporten ble etterlyst allerede for to år siden.

VARSLET:</B> George W. Bush visste sannsynligvis at fangen Ibn al-Shaykh al-Libi misledet etterretningstjenesten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer