Nord Stream:

- Advarte CIA om ukrainsk plan

Nederlandsk etterretning skal ha advart CIA om en angivelig ukrainsk plan om å sprenge Nord Stream-rørledningene. Tre måneder etter var sabotasjen et faktum.

ØSTERSJØEN: Minst 50 meter av den russiske gassledningen Nord Stream 1 er borte der det eksploderte 26. september, viser bilder den svenske avisa Expressen har tatt. Foto: Foto: Trond Larsen / Blueeye Robotics / Expressen Vis mer
Publisert

Tirsdag kveld skrev Dagbladet at Ukraina ble advart av USA mot å sabotere Nord Stream-ledningene i Østersjøen.

Ifølge den nederlandske allmennkringkasteren NOS skjedde dette etter at nederlandsk etterretning advarte sin amerikanske motpart - CIA, i juni 2022.

«Siden angrepet potensielt ville bli utført innen kort tid, informerte den militære etterretningstjenesten amerikanerne raskt i midten av juni 2022, i håp om at aksjonen fortsatt kunne avverges», skriver NOS.

Første sabotasje kansellert

Etterretningsbyrået hadde hørt om ukrainske planer for et kommende angrep fra en kilde i Ukraina, skriver NOS. De skal ha gransket saken sammen med de andre mediehusene Niewsnuur, Die Zeit og ARD.

De skriver videre at sabotasjen, som skal ha vært planlagt til juni, ble kansellert. I september var sabotasjen likevel et faktum.

«Scenarioet var nesten identisk med det som ble avslørt av nederlandsk etterretning tre måneder tidligere», skriver NOS.

Hvem som faktisk står bak angrepet er uklart. Mange har pekt på Russland som de mest sannsynlige, mens det den siste tida har kommet flere indikasjoner som kan tyde på at Ukraina har hatt en finger med i spillet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer