Baneheia-saken:

Advarte: - En god dag for Norge

Han advarte på det sterkeste mot å legge Jan Helge Andersens avhør til grunn for å dømme Viggo Kristiansen. Nå jubler avhørseksperten for frifinnelsen. - En god dag for Norge, sier Gisli Gudjonsson.

AVHØRSEKSPERT: Gisli Gudjonsson advarte mot å feste lit til Jan Helge Andersens forklaring i Baneheia-saken. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
AVHØRSEKSPERT: Gisli Gudjonsson advarte mot å feste lit til Jan Helge Andersens forklaring i Baneheia-saken. Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag slo Riksadvokaten fast at Viggo Kristiansen ble feilaktig dømt for voldtekt og drap i byretten og seinere lagmannsretten. Med Riksadvokatens avgjørelse settes punktum for en årelang prosess for Kristiansens del.

Den islandske psykologiprofessoren og avhørseksperten Gisli Gudjonsson hadde en sentral rolle i Baneheia-saken, da Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen var dømt for drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen.

Gudjonsson advarte i ettertid sterkt mot å feste lit til Jan Helge Andersens avhør, som til syvende og sist ble det fellende beviset da retten dømte Viggo Kristiansen til 21 års fengsel. Fredag jubler han etter at Dagbladet har fortalt ham om frifinnelsen av Kristiansen.

- Dette er fantastiske nyheter, nå ble jeg glad. Endelig kommer frifinnelsen. Norsk rettsvesen og Norge kan være stolte over at de erkjenner sine feil og retter opp sine egne tabber, sånn at man kan ta lærdom av det. Dette er en god dag for Norge, sier Gudjonsson til Dagbladet.

- Seriøse problemer

Da saken gikk i Kristiansand byrett i 2001, kom det fram at Andersen den gang hadde vært gjennom 80 timer med avhør. Ifølge politiet framsto Andersen som stadig mer troverdig. For hvert avhør kom det nye opplysninger som var utfyllende, men aldri motstridende, hevdet politiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer