Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets kilder: Erna sviktet Siv

Advarte Erna gang på gang

Erna Solberg snudde i IS-saken og lot Siv Jensen stå igjen mutters alene i regjering og med et sviende nederlag. Etter gjentatte advarsler angrep Jensen sin egen statsminister.

IS-KVINNEN: Kan en IS-kvinne velte regjeringen? Det er tema for «Debatten» på NRK, hvor Erna Solberg svarte for seg. Bilder fra NRK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Frp-leder Siv Jensen har siden tidlig oktober visst at et stort nederlag ventet henne hvis norsk personell klarte å hente ut en terrorsiktet 29 år gammel mor og hennes to barn fra Syria.

Kvinnens fem år gamle sønn er norsk statsborger, antatt syk og avhengig av helsehjelp.

Fram til da hadde Erna Solberg og Jensen stått sammen om at det var uaktuelt for Norge å hente 29-åringen til Norge, men i månedsskiftet september-oktober snudde Erna Solberg, forteller Dagbladets kilder.

Kvinnen har nektet å la Norge hente barna hennes uten at hun selv ble med. Dermed var eneste mulighet til å gi den fem år gamle gutten hennes forsvarlig helsehjelp at kvinnen selv ble med.

- FRP VAR MED: Da Ine Eriksen Søreide ble spurt om hun fryktet regjeringskrise tirsdag, var hun ikke bekymret. Bare et døgn senere var situasjonen en helt annen. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB og Dagbladet TV Vis mer

Ernas samvittighet

- Verken Høyre eller Erna ville hente IS-kvinnen, men det var ikke aktuelt å risikere at en norsk gutt døde i Syria. Det var heller ikke aktuelt av hensyn til ro i regjeringen, sier en sentral kilde i Høyre til Dagbladet.

Erna Solberg hadde ikke samvittighet til at en norsk gutt skulle dø som følge av et prinsipp om å ikke hjelpe moren. Derfor snudde statsministeren og støttet Venstre og KrFs linje - og lot Siv Jensen stå alene igjen, forteller sentrale Høyre-kilder.

For Fremskrittspartiet var det tvert imot viktig at regjeringen sto samlet i at det var den 29 år gamle moren som hindret en uttransportering av barnet - og var ansvarlig for hva som eventuelt skjedde med barnets helsesituasjon.

- Det at man forhandlet med en terrorist, gjør at rullegardinen går ned for mange, sier en Frp-kilde til Dagbladet.

Siv advarte Erna

Det har vært et stort hemmelighold rundt operasjonen, som denne uka lykkes. Torsdag kveld meldte VG at hjemreise til mor og hennes barn var utsatt.

Samtidig satt Siv Jensen og restene av Frp-ledelsen og meislet ut krav til statsminister Erna Solberg om hva som skal til for at de fortsatt kan være med i regjering.

For dette nederlaget svir ekstra hardt i Fremskrittspartiet. Beslutningen kunne ikke forankres i partiet på grunn av hemmeligholdet rundt operasjonen.

Dermed kunne bare Siv Jensen advare statsminister Solberg internt om at det kom til å bli bråk, noe hun gjorde «gang på gang», ifølge kilder i Frp.

Overrasket Frp

Erna Solberg startet uka med å gi et intervju til Dagbladet der tittelen var «Nå skal de slutte å krangle».

I intervjuet på Sundvolden hotell fortalte statsministeren om en samstemt regjering, gående i takt til notene fra Granavolden.

- Vi må kunne snakke om sak uten å karakterisere hverandre, og uten å stille ultimatumer og komme med absolutter. Jeg opplever at vi nå er ganske samstemte, sa Erna Solberg til Dagbladet mandag.

IS-saken skapte et kaos av Solberg-harmonien da UD tirsdag kom med nyheten om at 29-åringen og hennes to barn var på vei til Norge.

Dette kom som en stor overraskelse på selv sentrale Frp-politikere, som ikke hadde fått noe informasjon på forhånd. Siv Jensen befant seg i Paris da nyheten sprakk. Nestleder Sylvi Listhaug var den som angrep regjeringens beslutning og sa at Frp hadde tatt dissens.

VILLE IKKE SVARE: Da Siv Jensen møtte pressen etter å ha deltatt på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, nektet hun å svare på hvilke krav Frp vil stille de øvrige regjeringspartiene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Sviktet av Erna - nok en gang

Onsdag, dagen etter, startet Erna Solberg dagen i Stortinget med å delta i Stortingets spontane spørretime. Etter å ha fått spørsmål om ferjepriser og møtt pressen i vandrehallen, spiste hun lunsj med en gruppe journalister i stortingsrestauranten.

Stemningen var avslappet og på dette tidspunktet var ikke Erna Solberg klar over at hun om få timer ville stå midt oppi en regjeringskrise.

Samtidig som Erna Solberg spiste lunsj i Stortinget var nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes, samt parlamentarisk leder Hans Andreas Limi, samlet på Siv Jensens kontor noen hundre meter bort i Akersgata.

Der la de planen for hvordan Siv Jensen skulle slå tilbake etter at hun og partiet ble sviktet av Erna Solberg - i nok en sak.

- Dette er ikke den eneste saken der Erna har valgt KrF og Venstre, sier en Frp-kilde til Dagbladet.

Dagbladet før Erna

Rett etter at Frp-toppene la slagplanen ble Siv Jensen intervjuet av Dagbladet.

Der tok hun et oppgjør med hele regjeringsprosjektet.

- Vi kommer nå til å definere noen veldig klare krav fra Frp. Så blir det opp til Erna og Høyre å ta det på alvor eller ikke ta det på alvor. Det må skje ganske raskt. For begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris. I IS-saken har de tre andre partiene beveget seg bort fra Frp, sa Siv Jensen til Dagbladet.

Dette var før hun hadde sagt det samme til Erna Solberg.

Erna Solberg ble oppringt bare kort tid før intervjuet ble publisert i Dagbladet. Siv Jensen gikk få minutter seinere inn i Fremskrittspartiets gruppemøte, der partiet startet utmeislingen av kravene til Erna Solberg.

Fram til Erna Solberg fikk telefonen fra Siv Jensen og Frp-lederen gikk ut i Dagbladet, trodde de andre partiene at dette «bare» var et vanlig nederlag for Frp i regjering. Ingen så hva som ville komme, bekrefter kilder i regjeringspartiene til Dagbladet.

«Høyre-arroganse»

Dette er nok et uttrykk for «Høyre-arrogansen», slik en Frp-kilde uttrykker det, siden de allerede på landsmøtet i mai i fjor meislet ut sin politikk på området, som de har stått fast på hele tiden. I tillegg til Siv Jensens advarsler internt.

Kilder som tidligere har nedtonet dramatikken i regjeringen – som under bompengekrisen – sier nå at det er fullt mulig at Frp trekker seg.

- Det er absolutt annerledes og absolutt alvorlig. Det nærmer seg en situasjon nå, der landsstyret sier «nok er nok», sier tidligere nestleder Per Sandberg til Dagbladet.

Spesielt reagerer Sandberg på at Siv Jensen ikke fikk mulighet til å forberede eget parti på det store nederlaget, men at nyheten kom ut via UD før hun hadde hatt den muligheten.

- Hvis det er riktig at regjeringen gjennomfører denne beslutningen uten at det på forhånd var forankret i Fremskrittspartiet, så skjønner jeg ikke hva de holder på med, sier Sandberg.