Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarte ikke for å beskytte turistnæringen

Bare minutter etter jordskjelvet gikk alarmen i Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare minutter etter at kjempejordskjelvet rammet Nord-Sumatra natt til søndag, ble det holdt krisemøte for ledelsen i det thailandske meteorologiske institutt.

Der besluttet man å ikke advare mot kjempebølger, selv om man fryktet at slike kunne være på vei. Ledelsen i instituttet var redd for konsekvensene for turistnæringen hvis de slo falsk alarm, skriver Bangkok-avisa The Nation.

- Kunne skade instituttet

- En veldig viktig faktor i beslutningen var at det var høysesong (for turismen red. anm.) og hotellene var nærmere 100 prosent fulle.

- Hvis vi hadde gått ut med en advarsel, som igjen ville ha ført til en evakuering, (Og ingenting skjedde red. anm), hva ville da ha skjedd? Næringen ville umiddelbart ha blitt skadelidende. Det ville være mer enn Meteorologisk Institutt kunne håndtere. Vi kunne ha gått dukken hvis tsunamien ikke kom, sier en anonym kilde som skal ha vært til stede på krisemøtet til The Nation.

Trodde ikke på bølge

Det var instituttets Bangkok-kontor som registrerte skjelvet. Men de første utslagene viste «bare» 8,1 på richterskala - altså langt svakere utslag enn det man senere har fastslått skjelvets styrke til (9,0 red. anm).

- Vi trodde ikke det ville oppstå nevneverdige seismiske bølger, fordi et lignende skjelv på 7,6 på richterskala, som oppstod på Sumatra 2. november 2002, ikke gikk ut over Thailand, sier en annen anonym instituttkilde til The Nation.

Samtidig sier kilden at man trodde Sumatra ville fungere som en naturlig bølgebryter, og dermed hindre eventuelle kjempebølger å nå områdene rundt Phuket.

Men kilder sier de under møtet diskuterte muligheten for at en tsunami kunne treffe kystbyene langs Andaman. Men dette ble også tonet ned, skriver avisa.

- Turismen var ikke en faktor

Instituttets direktør, Supharerk Tansrirat-tanawong, avviser at hensynet til turistnæringen var et tema under krisemøtet.

Bare en time før bølgene slo inn i Phuket og de omkringliggende områdene klokken ni søndag morgen lokal tid, trodde ikke instituttets tjenestemenn at en tsunami ville komme, sier han.

- Det er bare fire personer i vår stab på 900 som er eksperter på jordskjelv. Samtidig har ikke en tsunami truffet Thailands kyst på over 300 år, sier han til The Nation.

- Vi vurderte en stund om vi skulle gå ut med en advarsel eller ikke. Det ble diskutert, men vi hadde ingen anledning å gjøre det. Jeg tror vi gjorde så godt vi kan, sier han.

ADVARTE IKKE: Timer før bølgen traff Phuket, satt ledelsen i det thailandske meteorologiske institutt samlet for å vurdere om de skulle gå ut med en advarsel.
FORVARSEL: Det enorme jordskjelvet som utløste dødsbølgene ble fanget opp av jordskjelvsentre verden over. Men ingen slo alarm.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media