VAR DER. Marte Grimstad jobber i Arbeidsdepartementet og gikk forbi Einar Gerhardsens plass like før det smalt 22. juli, sammen med samboeren og hennes to barn. Hun så aldri Breivik. Her tegner hun opp sin egen rute i minuttene før det eksploderte. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
VAR DER. Marte Grimstad jobber i Arbeidsdepartementet og gikk forbi Einar Gerhardsens plass like før det smalt 22. juli, sammen med samboeren og hennes to barn. Hun så aldri Breivik. Her tegner hun opp sin egen rute i minuttene før det eksploderte. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

- Advarte kvinne og barn før bomba smalt

Anders Behring Breivik skal ha advart en kvinne med barn etter at han hadde tent lunta til bomba i Regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kjenner til at Breivik i politiavhør har forklart at han møtte en kvinne med ett eller flere barn etter at han plasserte bombebilen i Regjeringskvartalet. Ifølge Dagbladets opplysninger skal Breivik ha ropt for å få de til å stoppe eller endre retning.

Forklaring fra vitner viser at det var flere barn som passerte bombebilen i tida fra Breivik parkerte til smellet klokka 15.25.22. 

Marte Grimstad (33) gikk fra Arbeidsdepartementet med samboeren og sine to barn på to og fire år bare minutter før det smalt.  

- Jeg har regnet meg fram til at det må ha vært cirka klokka 15.24, altså to minutter før bomben eksploderte, sier Grimstad til Dagbladet.

Barna hadde hun denne dagen plassert i hver sin barnevogn.  

KVINNE OG BARN: Klokka 15.27.27 passerte Breivik det som trolig er en person med barn.

Foto: Fra ABC Nyheter
KVINNE OG BARN: Klokka 15.27.27 passerte Breivik det som trolig er en person med barn. Foto: Fra ABC Nyheter Vis mer

- Det var utrolig flaks, for ellers ville de ha løpt rundt på plassen, og det hadde tatt lenger tid før vi hadde kommet oss derfra, sier hun.  
Utenfor inngangspartiet til Arbeidsdepartementet sa Grimstad ha det til to kollegaer. Den ene mistet livet i bomba.

Festet blikket Overvåkingsbildene fra Regjeringskvartalet viser at Anders Behring Breivik parkerte bombebilen, en Volkswagen crafter som han leide fra Avis, klokka 15.16.30 fredag 22. juni. Bildene viser at Breivik forlot bilen et halvt minutt seinere, etter at han hadde tent lunta til den 950 kilos store bomben.  

Breivik, iført falsk politiuniform, hjelm og visir, skal deretter ha gått i rask gange oppover mot Hammersborg torg der fluktbilen stod, en Fiat dublo. 20 sekunder etter at han forlot bilen, snudde han seg og så bakover mot der bombebilen var parkert.

Overvåkingsbildene viser at en kvinne, med det som trolig er to barn, passerte parkeringsplassen ved høyblokka omtrent samtidig som Breivik. Terroristen kan dermed ha snudd seg for å snakke med, eller advare, de som gikk forbi.

Klokka 15.17.30 snudde han seg første gangen, og neste overvåkingsbilde — tatt 16 sekunder seinere — viser at han fortsatt har blikket festet mot parkeringsplassen foran høyblokka. Overvåkingsbildene viser at Breivik ellers har beveget seg fort, unntatt i løpet av disse 16 sekundene.

- Hadde flaks Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om at Breivik skal ha advart kvinne og barn. Politiadvokat Christian Hatlo sier han ikke kjenner til opplysningene, men at han ikke kan utelukke det.  

Marte Grimstad kjenner seg ikke igjen på overvåkingsbildene. Hun befant seg fremdeles i bygget da de ble tatt. 33-åringen sier til Dagbladet at hun sannsynligvis hadde hørt på Breivik om han hadde ropt etter henne.

SNUR SEG: 15.17.30 snudde Breivik seg mot høyblokka. Terroristen kan ha snudd seg for å advare, eller snakke med, de som gikk forbi.


Foto: Fra ABC Nyheter
SNUR SEG: 15.17.30 snudde Breivik seg mot høyblokka. Terroristen kan ha snudd seg for å advare, eller snakke med, de som gikk forbi. Foto: Fra ABC Nyheter Vis mer

- Da hadde jeg nok ikke gått der, men samtidig hadde jeg reagert på en bevæpnet politimann i Regjeringsbygget, sier hun.  

Etter å ha sagt farvel til kollegaene, rundet Grimstad og familien hjørnet og gikk nedover mot Youngstorget. Da de var kommet om lag 200 meter ned bakken smalt det.  

- Smellet kjente vi før vi hørte det. Vi ble ganske satt ut. I ettertid har jeg gjort meg opp tanker om hvordan det kunne gått. Vi kom fra det uskadd, og hadde flaks som ikke stod lenger opp i bakken, sier Grimstad.  

Utøya Breivik har i politiavhør hevdet at han sparte de minste barna på Utøya fordi han så at de var veldig unge. Dagbladet har tidligere skrevet at Breivik hevder han gjorde det fordi de «ikke var gamle nok til at de var blitt indoktrinert av Arbeiderpartiet».

Breivik har i fengselet spurt sin forsvarer, advokat Geir Lippestad, om «hvor gamle ofrene på Utøya var».

- Han sier selv at hovedtyngden var fra 16 til 25 år, og at han ikke hadde hensikt å drepe noen helt unge. Han gjentar for øvrig mantraet sitt om at det var «grusomt, men nødvendig», har Lippestad sagt til Dagbladet.

16 SEKUNDER: 16 sekunder seinere, og etter å ha gått bare noen meter, så Breivik fortsatt mot høyblokka der han plasserte bombebilen.

Foto: Fra ABC Nyheter
16 SEKUNDER: 16 sekunder seinere, og etter å ha gått bare noen meter, så Breivik fortsatt mot høyblokka der han plasserte bombebilen. Foto: Fra ABC Nyheter Vis mer

I mediene er det til nå dokumentert at det var minst tre barn under 12 år på Utøya.

MED BARNA: Marte Grimstad som jobber i Arbeidsdepartementet gikk fra arbeidsplassen om lag to minutter før det eksploderte, sammen med samboeren og sine to barn på to og fire år. Foto: Sveinung Ystad. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
MED BARNA: Marte Grimstad som jobber i Arbeidsdepartementet gikk fra arbeidsplassen om lag to minutter før det eksploderte, sammen med samboeren og sine to barn på to og fire år. Foto: Sveinung Ystad. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer