Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarte mot dagens renseanlegg ved Gardermoen

Ullensaker kommune, hvor Oslo Lufthavn Gardermoen ligger, advarte allerede i 1995 Statens Forurensningstilsyn mot å etablere jordrenseanlegg på den nye hovedflyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ullensaker kommune og flere miljøvernorganisasjoner mente i 1995 at det heller burde satses på mer tradisjonelle rensemetoder framfor et jordrenseanlegg som er dagens løsning på den nye hovedflyplassen.

Jordrensing innebærer i grove trekk at kjemikaliene i avisingsvannet føres til grunnen og brytes ned av bakterier.

Savnet dokumentasjon

I sin høringsuttalelse til SFT i 1995 i forbindelse med Oslo Lufthavns søknad om utslippstillatelse, skriver Ullensaker kommune at langtidseffekten av å tilføre forurenset vann til grunnen, det vil si bruk av jordrenseanlegg, later til å være mangelfullt dokumentert. Kommunen krevde i brevet at det burde gjennomføres en grundigere vurdering av konsekvensene for kvaliteten av grunnvannet.

- Kommunen er skeptisk til jordrensing blant annet fordi det ikke er dokumentert driftserfaring med denne typen rensing, sier Jostein Skjefstad i Ullensaker kommune. Skjefstad er prosjektleder for vann og avløp i forbindelse med Gardermoen-prosjektet.

Ny vurdering

Direktør Trond Syversen i Statens Forurensningstilsyn (SFT) sier til NTB at han ikke ser bort fra at det kan bli aktuelt å satse på den opprinnelige renseløsningen av vannet dersom det viser seg at jordrensing ikke er mulig.

Den opprinnelige renseløsningen innebærer grovt sagt at vannet med avisingskjemikaliene samles opp og renses. Til dette arbeidet trengs blant annet dreneringsrør og duker. I sin tid ble det planlagt å legge duker under hele Gardermoen. I stedet ble det en mellomløsning som blant annet innebærer duk under avisingsplattformene og under hver ende av de to rullebanene.

Ødelegger balansen

Syversen sier at SFT valgte jordrensing ved hovedflyplassen fordi en mer tradisjonell rensemetode kan ødelegge vannbalansen, noe som igjen får følger for naturressursene i området. Ved jordrensing går det meste vannet tilbake til grunnvannet slik at vannbalansen blir opprettholdt, opplyser han.

I dag renses deler av glykolutslippene fra hovedflyplassen i kommunens nye sentralrenseanlegg. Ordfører Ole Korslund i Ullensaker kommune sier til NTB at dette bare er en midlertidig løsning.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media