Advarte mot dårlig styring

Under den første høringen om Rikshospitalet sist mandag fikk Stortingets kontrollkomité ikke vite at Sosialdepartementet allerede i 1990 fikk en konsulentrapport som slaktet den planlagte styringen av prosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har tidligere skrevet at Stortinget organiserte nytt Rikshospital på en slik måte at det nesten har vært umulig å kontrollere et av 90-tallets største og mest kompliserte byggeprosjekt.

- Presis beskrivelse

Nettopp dette ble det advart mot allerede i 1990. 19. mars det året skrev NPC Consult til Sosialdepartementet: «Det foreligger ikke en klar definert prosjektmodell som beskriver produktene, kravspesifikasjon til produktene og prosedyre for kvalitetssikring av produktene. Uten dette vil arbeidet defineres som profesjonelt uforsvarlig.»

- I ettertid, er det en nokså presis beskrivelse av hva som gikk galt, sier en sentral kilde på Rikshospitalet til Dagbladet.

Konsulentrapporten foreslo blant annet en entydig styringsmodell, der Sosialdepartementet både formelt og reelt var en tradisjonell byggherre. Men byggedirektør Stein Rognlien i Statsbygg var ikke nådig i svaret til departementet en måned seinere.

«Beskrivelsen må være basert på feil eller mangelfull informasjon og har en rekke misvisende formuleringer, i tillegg til at beskrivelsen er generell og lite konkret.»

Statsbygg fikk viljen sin.

NPC Consult skrev i anbefalingen til departementet: «For å få et klart skille mellom den operative og den styrende/kontrollerende del av prosjektet, foreslås det etablert en styringsgruppe etablert i linje mellom prosjektets operative ledelse og Sosialdepartementet. Styringsgruppen må bli gitt et klart definert ansvar.»

Kaos

Det fikk Statsbygg stoppet gjennom sitt svar til departementet. I stedet ble det slik lederen i styringsgruppa Tor Espedal oppsummerte det i referatet 14. desember 1998 da kaoset var et faktum: «Styringsgruppa er ikke et styringsorgan i linje, men et konsensus-organ, og det er Statsbygg som har ansvaret for styringen innenfor rammene.»

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 909970187


Varnish cache server