Advarte mot høyredreining

I ei ny bok kommer det fram at Kjell Magne Bondeviks hundreårige far flere ganger har advart sønnen mot for sterk høyredreining.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avtroppende statsminister Bondevik har dette styrket ham i troen på at KrF må holde avstand til Fremskrittspartiet.

I boka «100 pluss. Våre eldste forteller» som kom ut på Dinamo forlag i går, forteller Bondeviks far Johannes Olsen Bondevik at han fortsatt gjerne «vil halda ei hand over» sønnen, og at han fra tid til annen gir ham politiske råd.

«Ein gong bad eg han om ikkje å gå for langt mot høgre. Men det er jo ulike parti, og i regjeringen kan han ikkje berre få sitt eige syn igjennom,» sier Johannes O. Bondevik.Statsminister Kjell Magne Bondevik bekrefter at faren flere ganger har gitt ham slike råd.

-  Ja, det stemmer, og han har gitt kloke råd. De fleste har vært muntlige, men en gang skrev han et brev. Jeg husker ikke om det var i forbindelse med regjeringsforhandlingene på Sem eller i forbindelse med en budsjettdrøfting med Frp. Men han har advart meg mot å gå for langt mot høyre, sier Bondevik.

-  Far er en typisk sentrumsmann og har også vært opptatt av at Høyre ikke skulle få for stor innflytelse, men det virker som han har godtatt regjeringssamarbeidet med Høyre. Han har også en sterk sosialt utviklet samvittighet og mener at markedskreftene ikke bør få for stort rom. Her tenker vi veldig likt. Jeg har prøvd å følge fars råd. Jeg har alltid visst hvor jeg har hatt ham. Det har vært viktig når jeg har gått inn for å holde en skanse mot Frp.

I dag besøker han faren i Molde.

-  Jeg skal skaffe meg boka, så kan vi se i den sammen, sier Kjell Magne Bondevik.

Stolte av hverandre

I boka forteller Johannes O. Bondevik om yngstesønnens tidlige interesse for politikk. Johannes var engasjert i kommunepolitikken og en periode sterkt ønsket som ordfører.

«Eg var nett komen heim frå kommunestyremøte, og hadde hatt nokså sterkt press for å overta. Kjell Magne satt ved bordet og åt. Så sa eg til kona på spøk: {lsquo}Nå i kveld kunne du vore gift med ein ordførar.\' Dette høyrde han. {lsquo}Var du så korka dum, då, far, at ikkje du tok imot\', sa han.»

Fotball forbudt

Kjell Magne Bondevik har ikke sin fotballinteresse fra faren, tvert imot. For fotballen kolliderte med kirketida. De eldre søsknene Audun og Inger Johanne måtte gå imellom for at lillebroren skulle få fortsette med fotball.

-  Far måtte nok gi seg der. Jeg husker han en gang prøvde å lokke meg bort fra fotballen med å kjøpe en tennisracket. Far håpet at tennisen kunne legges til andre tider enn søndagene. Men enden på visa var at jeg drev både med fotball og tennis, sier han.