RADIKAL: Trond Ali Linstad har i en årrekke markert seg som radikal muslim. Her fra en demonstrasjon i 2010.  Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
RADIKAL: Trond Ali Linstad har i en årrekke markert seg som radikal muslim. Her fra en demonstrasjon i 2010. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIXVis mer

Advarte mot jøder - får Kongens fortjenstmedalje

- En skandale, mener historiker Terje Emberland om tildelingen til den radikale muslimen Trond Ali Linstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den profilerte legen og radikale muslimen Trond Ali Linstad (69) er tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sitt mangeårige sosiale arbeid på østkanten i Oslo. Medaljen skal deles ut i Nationaltheatret i morgen, går det fram av tildelingstalen, som delvis er gjengitt på Linstads nettsted Koranen.no.

- Linstad skal tildeles Fortjenstmedaljen i morgen, bekrefter Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen overfor Dagbladet.

Men flere reagerer kraftig på tildelingen; Terje Emberland, historiker og seniorforsker ved Holocaustsenteret, sier til nettstedet Vepsen.no at tildelingen til Linstad er «en skandale».

- Det er veldig problematisk at en person som så åpenlyst spiller på antisemittiske fordommer av gammelt merke, får Fortjenstmedaljen. Uansett hva han har gjort sosialt, sier Emberland til Dagbladet.no.

«Vær kritisk til jøder» Emberland sikter til artikkelen «Vær kritisk til jøder», som Linstad publiserte våren 2010. Her skrev han følgende:

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.»

Han utdypet dette slik:

KRITISK: Historiker Terje Emberland liker dårlig at Linstad får Fortjenstmedaljen - både med tanke på artikkelen der han advarer mot jøder, og tidligere utspill. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
KRITISK: Historiker Terje Emberland liker dårlig at Linstad får Fortjenstmedaljen - både med tanke på artikkelen der han advarer mot jøder, og tidligere utspill. Foto: ASBJØRN SVARSTAD Vis mer

«Det fins anstendige og mindre anstendige jøder, som blant folk i alle grupper og religioner! Det skulle bare mangle. Men uhederlighet utad for å fremme en sak, og særlig når det gjelder Israel, synes å kunne spores hos mange jøder, eller er det ikke sånn?»

- Dårlig forarbeid - Dette er klassisk antisemittisk konspirasjonsteori, av typen man finner i «Sion vises protokoller» (antisemittisk skrift som har sirkulert siden forrige århundreskifte, red.anm.) - at jøder kontrollerer media og bankvesenet, sier Emberland.

Linstad er også i muslimske kretser holdt for å være ytterliggående. I et såkalt «muslimsk manifest» som han fikk på trykk i Aftenposten i 2010, uttrykte han bl.a. antidemokratiske holdninger. Det førte til at Islamsk Råd tok avstand fra ham.

Historiker Emberland mener Kongens medaljeråd - som ledes av hoffsjef Åge B. Grutle og står for tildelingen - har gjort dårlig forarbeid.

- De har nok gått for fort fram. Dette sender uheldige signaler om at denne typen fordommer er legitime. Det var neppe intensjonen, sier Emberland - som også minner om Linstads omstridte fortid, bl.a. hans støtte til Irans leder ayatolla Khomeini.

- Dette sender ikke positive signaler; det virker som om Medaljerådet har gjort dårlig research, sier Ervin Kohn, forstander i den jødiske menigheten Det mosaiske trossamfund, til Dagbladet.

Vurderer reaksjon Også han mener Linstad gjennom den omtalte artikkelen spiller på klassiske fordommer mot jøder.

- Det er neppe disse signalene Slottet vil sende, sier han - og opplyser at menigheten vil ta opp medaljetildelingen til Linstad på førstkommende styremøte, med tanke på en eventuell reaksjon.

Medaljetildelingen vil skje under forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by» på Nationaltheatret i morgen. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Trond Ali Linstad eller Medaljerådets leder Åge B. Grutle for en kommentar.