Advarte mot kreftfare ved Universitetet - ble syk selv

- Mitt liv er over. Det kunne vært unngått, sier Frode Olsgard (53).

MED DOKUMENTENE: I 30 år har professor Frode Olsgard blitt utsatt for formalingass på arbeidsplassen sin på Biologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Her viser han fram noen av dokumentene som bekrefter at han gang på gang har forsøkt å varsle om arbeidsforholdene. Olsgard, som er uhelbredelig kreftsyk, har også sendt et oppreisningskrav til UIO. Dette kravet har foreløpig ikke blitt møtt. Alle foto: Torbjørn Grønning
MED DOKUMENTENE: I 30 år har professor Frode Olsgard blitt utsatt for formalingass på arbeidsplassen sin på Biologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Her viser han fram noen av dokumentene som bekrefter at han gang på gang har forsøkt å varsle om arbeidsforholdene. Olsgard, som er uhelbredelig kreftsyk, har også sendt et oppreisningskrav til UIO. Dette kravet har foreløpig ikke blitt møtt. Alle foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Professor Frode Olsgard (53) har uhelbredelig lungekreft. Ifølge NAV og Statens pensjonskasse skyldes dette arbeidsforholdene på Universitetet i Oslo.

— Det har blitt utøvet grov uforstand gjennom minst 30 år. Som følge av dette er mitt liv ødelagt, sier Olsgard.

Han har i mer enn 30 år forsøkt å varsle UiO (Universitetet i Oslo) om forholdene på laboratoriet ved Biologisk Institutt der han har arbeidet som marinbiolog.

Vil advare
Selv om Olsgard allerede for 1,5 år siden varslet ledelsen ved Biologisk institutt om at han mistenkte formalin - et etsende og kreftframkallende kjemisk stoff, for å ha forårsaket kreftsykdommen, og i oktober 2008 informerte om at han hadde fått dette medisinsk bekreftet og godkjent av NAV, skal ingen ved instituttet ha foretatt seg noe.

ØDELAGT LIV: - Det har blitt utøvet grov uforstand gjennom minst 30 år. Som følge av dette er mitt liv ødelagt, sier Frode Olsgard, som hittil har kjempet en lang og forgjeves kamp for å trygge arbeidsforholdene ved Universitetet i Oslo. Foto: Torbjørn Grønning
ØDELAGT LIV: - Det har blitt utøvet grov uforstand gjennom minst 30 år. Som følge av dette er mitt liv ødelagt, sier Frode Olsgard, som hittil har kjempet en lang og forgjeves kamp for å trygge arbeidsforholdene ved Universitetet i Oslo. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

— Jeg ba dem da om å gjøre min sak kjent ved UiO for at alle skulle bli klar over hvor farlig det er å arbeide med formalin uten skikkelig avtrekk, noe de ennå ikke har gjort. Det gjør meg frustrert, sier Olsgard til Dagbladet.

Professor Olsgard krever at det blir gjort noe med arbeidsforholdene og at hans sak blir gjort kjent slik at ikke kollegaer skal lide samme skjebne. Han har også kommet med et oppreisningskrav til UiO.

— Jeg vet ikke om jeg er her til høsten. Mitt tilfelle har bevist at man kan få kreft av å jobbe der, sier den gifte tobarnsfaren.

- Trenerer og trenerer
— Denne kunnskapen er viktig for mange i Norge. Jeg ønsker å advare andre og ikke dø i stillhet, sier han.

Nå er saken overført til Kunnskapsdepartementet og regjeringsadvokaten. Departementet ønsker en ny arbeidsmedisinsk vurdering av saken.

VARSLER: Olsgard har i mer enn 30 år forsøkt å varsle Universitetet i Oslo om forholdene på laboratoriet ved Biologisk Institutt der han har arbeidet som marinbiolog. Foto: Torbjørn Grønning
VARSLER: Olsgard har i mer enn 30 år forsøkt å varsle Universitetet i Oslo om forholdene på laboratoriet ved Biologisk Institutt der han har arbeidet som marinbiolog. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

— Jeg føler at UiO og departementet driver en uthalingstaktikk. De trenerer og trenerer. Jeg føler at tida går fra meg og at dette gjøres med vilje, sier Olsgard.

Etterlyst forbedringer i 30 år
Først som student og seinere som ansatt har Olsgard brukt formalin i arbeidet.

På laboratoriet skal imidlertid ventilasjonssystemet ha vært svært dårlig. Olsgard og hans medstudenter gikk derfor allerede tidlig på 80-tallet til ledelsen ved UiO og krevde et bedre avtrekk — men ønsket ble aldri innfridd.

Formalin

• Er et vandig oppløsning av formaldehyd brukt til desinfeksjon og som konserveringsmiddel.

• Formalin er sterkt slimhinneirriterende, kan fremkalle allergi ved hudkontakt og er kreftfremkallende ved langvarig høy eksponering.

Kilde: Store Norske Leksikon

— Reaksjonen var avvisning og til dels latterliggjøring. Vi fikk beskjed om at formalin var ufarlig, så ufarlig at det nesten kunne drikkes, sier Olsgard.

I løpet av 80- og 90-tallet skal flere av studentene ha slitt med ubehag, rennende øyne, stikkende svie i nesa og hodepine ved opparbeiding av formalinfiksert materiale.

For dyrt
— Vi ba derfor flere ganger om tryggere arbeidsforhold. Dette ble alltid avvist, med begrunnelse i økonomi, sier Olsgard.

ERSTATNINGSKRAV: - Jeg vet ikke om jeg er her til høsten. Mitt tilfelle har bevist at man kan få kreft av å jobbe der, sier den gifte tobarnsfaren. Professoren krever at det blir gjort noe med arbeidsforholdene og at hans sak blir gjort kjent slik at ikke kollegaer skal lide samme skjebne. Han har også kommet med et oppreisningskrav til UiO. Foto: Torbjørn Grønning
ERSTATNINGSKRAV: - Jeg vet ikke om jeg er her til høsten. Mitt tilfelle har bevist at man kan få kreft av å jobbe der, sier den gifte tobarnsfaren. Professoren krever at det blir gjort noe med arbeidsforholdene og at hans sak blir gjort kjent slik at ikke kollegaer skal lide samme skjebne. Han har også kommet med et oppreisningskrav til UiO. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

I 2001 ble det innført ett punktavtrekk på laben etter et medieoppslag. Dette hjalp ifølge Olsgard bare den som kom først på morgenen. De øvrige måtte jobbe uten avtrekk.

— Vi klaget igjen, men fikk til svar at det ville bli for dyrt å installere flere punktavsug, forteller Olsgard.

I perioden 1980 til 2003 jobbet Olsgard mye i dette miljøet, ofte opptil ti timer daglig. Gjentatte ganger etterlyste han forbedringer, men ble møtt med avslag hver gang.

HMS-SYSTEMET SVIKTET: - Ved UiO har det vært en gjennomført likegyldighet til vår helse og hvilke farer vi har utsatt oss for. HMS-systemet har sviktet i alle ledd og det har systematisk vært gjort kyniske vurderinger, sier Olsgard. Foto: Torbjørn Grønning
HMS-SYSTEMET SVIKTET: - Ved UiO har det vært en gjennomført likegyldighet til vår helse og hvilke farer vi har utsatt oss for. HMS-systemet har sviktet i alle ledd og det har systematisk vært gjort kyniske vurderinger, sier Olsgard. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Godkjent som yrkesrelatert kreft
I 2007 fikk ikke-røykeren konstatert lungekreft. Sammenhengen mellom halskreften og formalin ble umiddelbart godkjent, mens tre av Norges fremste eksperter på arbeidsmedisin og lungekreft seinere har slått fast at det er sannsynlig sammenheng også mellom formalindamp og lungekreften Olsgard har fått.

Både pensjonskassen og NAV har godkjent kreftformene som yrkesrelatert og har foretatt utbetalinger med utgangspunkt i dette.

— Ved UiO har det vært en gjennomført likegyldighet til vår helse og hvilke farer vi har utsatt oss for. HMS-systemet har sviktet i alle ledd og det har systematisk vært gjort kyniske vurderinger, sier Olsgard og legger til:

— Som ansatt ved UiO har man måttet godta elendig HMS-forhold, eller finne seg et annet sted å jobbe.

Dette sier Olsgards advokat:

Per Erik Bergsjø i advokatfirmaet Vogt & Wiig er Olsgards advokat. Han forteller at han i løpet av karrieren har håndtert et betydelig antall erstatningssaker, og at han dermed er vant til litt av hvert. Denne saken får ham likevel til å reagere, særlig på to punkter:

- For det første er det skremmende at Olsgards signaler om at han arbeidet i et helseskadelig miljø aldri har blitt tatt på alvor, sier Bergsjø.

- For det andre stiller jeg spørsmålstegn ved at Kunnskapsdepartementet nå sier at de ønsker å gå gjennom årsakssammenhengen mellom Olsgards sykdom og arbeidsforholdene på nytt.

- Dette oppleves som et slag i ansiktet på Olsgard. Særlig frustrerende må det være siden både NAV, Statens Pensjonskasse og tre uavhengige medisinske eksperter har fastslått en sammenheng. Jeg forstår ikke hvorfor departementet ikke legger disse vurderingene til grunn, sier Bergsjø.

Vurderer saken
Dagbladet har vært i kontakt med Instituttleder ved Biologisk Institutt ved UiO, Trond Schumacher. Han bekrefter per e-post at han er kjent med saken, men ber oss ta kontakt med Kunnskapsdepartementet.

Der svarer ekspedisjonssjef Toril Johansson følgende:

— Vi bekrefter å ha mottatt kravet. Vi vil vurdere saken og foreta de undersøkelser som regelverket krever. Det er vanskelig å love hvor lang tid det vil ta å behandle saken, men vi kan garantere å gjøre ting så fort som mulig.

MÅTTE GODTA: —Som ansatt ved UiO har man måttet godta elendig HMS-forhold, eller finne seg et annet sted å jobbe, sier Olsgard. Foto: Torbjørn Grønning
MÅTTE GODTA: —Som ansatt ved UiO har man måttet godta elendig HMS-forhold, eller finne seg et annet sted å jobbe, sier Olsgard. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer