Advarte mot kreftfare ved Universitetet - ble syk selv

- Mitt liv er over. Det kunne vært unngått, sier Frode Olsgard (53).

MED DOKUMENTENE: I 30 år har professor Frode Olsgard blitt utsatt for formalingass på arbeidsplassen sin på Biologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Her viser han fram noen av dokumentene som bekrefter at han gang på gang har forsøkt å varsle om arbeidsforholdene. Olsgard, som er uhelbredelig kreftsyk, har også sendt et oppreisningskrav til UIO. Dette kravet har foreløpig ikke blitt møtt. Alle foto: Torbjørn Grønning
MED DOKUMENTENE: I 30 år har professor Frode Olsgard blitt utsatt for formalingass på arbeidsplassen sin på Biologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Her viser han fram noen av dokumentene som bekrefter at han gang på gang har forsøkt å varsle om arbeidsforholdene. Olsgard, som er uhelbredelig kreftsyk, har også sendt et oppreisningskrav til UIO. Dette kravet har foreløpig ikke blitt møtt. Alle foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Professor Frode Olsgard (53) har uhelbredelig lungekreft. Ifølge NAV og Statens pensjonskasse skyldes dette arbeidsforholdene på Universitetet i Oslo.

— Det har blitt utøvet grov uforstand gjennom minst 30 år. Som følge av dette er mitt liv ødelagt, sier Olsgard.

Han har i mer enn 30 år forsøkt å varsle UiO (Universitetet i Oslo) om forholdene på laboratoriet ved Biologisk Institutt der han har arbeidet som marinbiolog.

Vil advareSelv om Olsgard allerede for 1,5 år siden varslet ledelsen ved Biologisk institutt om at han mistenkte formalin - et etsende og kreftframkallende kjemisk stoff, for å ha forårsaket kreftsykdommen, og i oktober 2008 informerte om at han hadde fått dette medisinsk bekreftet og godkjent av NAV, skal ingen ved instituttet ha foretatt seg noe.

— Jeg ba dem da om å gjøre min sak kjent ved UiO for at alle skulle bli klar over hvor farlig det er å arbeide med formalin uten skikkelig avtrekk, noe de ennå ikke har gjort. Det gjør meg frustrert, sier Olsgard til Dagbladet.

Professor Olsgard krever at det blir gjort noe med arbeidsforholdene og at hans sak blir gjort kjent slik at ikke kollegaer skal lide samme skjebne. Han har også kommet med et oppreisningskrav til UiO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer