Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav-skandalen

Advarte mot Nav-skandalen: - Regelverket er ikke komplisert

Advokater og eksperter skal lenge ha visst om Navs feiltolkning av regelverket. - Jeg vil ikke si at jeg er overrasket, sier advokat.

ADVARTE: LO-advokat Imran Haider advarte mot feiltolkning av regelverket i en pensumbok, og mener at Nav-skandalen burde vært oppdaget tidligere. Foto: Privat
ADVARTE: LO-advokat Imran Haider advarte mot feiltolkning av regelverket i en pensumbok, og mener at Nav-skandalen burde vært oppdaget tidligere. Foto: Privat Vis mer

Mandag ble det kjent at minst 36 personer har fått fengselsstraffer etter at domstolene har dømt feilaktig etter regelsurr fra Nav.

Det ble også opplyst at det potensielt kan være minst 2400 saker hvor personer har fått feilaktige tilbakebetalingskrav fra Nav.

Dette betyr at mange i sårbare situasjoner har mistet sin eneste inntekt, og 48 personer har dessuten blitt uskyldig dømt for trygdebedrageri.

Hvordan dette kunne foregå i så mange år er det flere som har satt spørsmålstegn ved, og nå uttaler LO-advokat Imran Haider at han lenge har advart Nav om at de tolket EØS-regelverket for trygdeeksport feil.

- Regelverket er ikke komplisert, og Nav-skandalen burde vært oppdaget tidligere, understreker han.

Advarte mot feiltolkning

Haider, som har juridisk doktorgrad i trygderett, forklarer overfor Dagbladet at hovedregelen er at man skal ha lov til å ta med seg denne type trygdeytelser til andre EØS-land.

- Nav må begrunne unntak fra denne retten, og det skal være en saklig begrunnelse om at dette eventuelt går utover den behandlingen man får eller de aktivitetsplanene som er planlagt, slår han fast.

Det kan altså ikke bli unntak fordi man reiser til utlandet eller fordi man ikke lenger oppholder seg i Norge.

LO-advokaten viser til at han blant annet advarte mot Navs feiltolking av EUs trygdeforordninger i boka «Innføring i trygderett», en lærebok i trygderett som dessuten er pensum ved universitetet.

Boka ble utgitt våren 2018 av Universitetsforlaget, men problemstillingen har vært aktuell og kjent også før dette.

- Kostnadskrevende

Utgangspunktet som beskrives i denne pensumboka er et fundamentalt prinsipp om at man innenfor EØS-området skal behandles som om man er innenfor Norge. Hovedregelen i forordningen er at man skal kunne ha med seg ytelser ut, ifølge Haider:

STØRRE OMFANG: Olav Lægreid, advokat og ekspert på Trygderett, mener langt flere kan være rammet av NAV-skandalen. Vis mer

- Her er det tydeligvis operert med motsatt utgangspunkt enn det forordningen er lagt opp til, slår han fast.

- Hvorfor tror du dette ikke ble fanget opp tidligere når det er advart mot feiltolkning i boka?

- Folk kjører jo ikke disse sakene for lagmannsrett og høyesterett, de stopper gjerne hos trygderetten. Det er tross alt kostnadskrevende å kjøre en slik sak for enkeltpersoner, forklarer advokaten.

Dessuten er det jo veldig menneskelig å anta at spesialistene som jobber med dette til daglig kan reglene svært godt. Dersom saken har vært behandlet ferdig hos Nav, blir deres vurdering fort lagt til grunn, ifølge Haider:

- Fagfeltet er snevert, og politiadvokater og domstolen kan ha en tendens til å legge Navs vurdering til grunn.

- Smittet over

LO-advokaten utdyper at denne feiltolkningen av forskriften må sees i sammenheng med den politiske interessen som har vært om at man ikke skal ta med seg ytelser til utlandet.

- Det har jo vært diskutert mye rundt dette og hvordan man skal håndtere det med å ta med seg ytelser til utlandet. Det er blitt sett på som et negativt problem, og denne tankegangen har nok smittet over på praktiseringen av regelverket, slår han fast.

Han legger til at saken også må sees i lys av at utgangspunktet tidligere alltid var at man må oppholde seg i Norge for å motta disse ytelsene - men så har det skjedd en utvikling i EØS-avtalen.

- Dette er nok en del av internasjonaliseringen sånn sett, man ble jo dratt inn i EØS-avtalen, og må nå stadig forholde seg til andre rettskilder og rettsdokumenter enn sine egne, kommenterer Haider.

- Ikke overrasket

Også Olav Lægreid, advokat og ekspert på trygderett, uttaler overfor Dagbladet at advokater lenge har visst om at Nav tolket dette regelverket feil:

- Jeg vil ikke si at jeg er overrasket. Vi som er eksperter på dette har lenge visst at det var feil i rundskrivene til Nav på dette området, understreker han.

- Men hvorfor har dere ikke sagt fra om dette da?

- Vi som er advokater tar på oss enkeltoppdrag og det er innenfor rammene av disse oppdragene vi har at vi har muligheten til å si fra om det, forklarer Lægreid.

Han legger til at det dessuten heller ikke var trygderettsekspertene som fikk disse straffesakene da de ble håndtert av forsvarerne.

Forbauset

Marius Dietrichson i Advokatforeningen har beklaget at trygdesvindelsaker har gått igjennom i rettssystemet uten at feilen i regelpraktiseringen har blitt oppdaget.

Han sier at han er forbauset over at saken ikke har blitt avklart av Nav tidligere:

- Når det er sagt, skal vi alle klandres. Det gjelder dommere, påtalemyndigheten og også oss forsvarere. Vi må også ta vår del av ansvaret for at saker som dette har kunnet gå gjennom rettsapparatet uten at feilen har blitt oppdaget. Det beklager jeg, sier han.

- Arbeidet prioriteres høyt

Arbeids- og velferdsdirektør Vågeng beklaget også under en pressekonferanse på mandag til alle de som er berørt av saken, og forsikrer at de tar dette på største alvor:

- Vi setter inn betydelig ressurser på å behandle sakene til de berørte som har mistet retten til ytelser, som har måttet tilbakebetale ytelser og de som har blitt anmeldt.

Dette arbeidet prioriteres høyt. Vi skal rette opp i de sakene der vi har gjort feil, sier hun.

Alle som siden 2012 har mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger og mistet retten til disse bare fordi de har oppholdt seg i EU/EØS-land kan dermed ha krav på kompensasjon dersom de har hatt et økonomisk tap.

De som har mistet retten etter andre vilkår i folketrygdloven, som for eksempel krav til helse- eller arbeidsrettet aktivitet og oppfølging, vil ikke ha krav på kompensasjon på grunn av praksisendringen.

Her kan du se de nye Nav-reglene for reiser til EØS.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media