Advarte mot økt spionasje

Tidligere overvåkingssjef Ellen Holager Andenæs advarte for et halvt år siden om sterk økning i spionasjen mot Norge. Daværende POT-sjef sa at spionasjen er på samme nivå som før Berlin-murens fall, men den gang tok politikerne henne ikke alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De tre siste årene har spionasjen økt kraftig i Norge, til minst samme nivå som under den kalde krigen. Dette var Ellen Holager Andenæs noe overraskede observasjon etter noen måneder i sjefsstolen hos politiets overvåkingstjeneste (POT).

Andenæs tok kraftig til motmæle mot å bygge ned politiets etterretningsvirksomhet.

Norske politikere spionmål

På direkte spørsmål fra Aftenpostens journalist Arild M. Jonassen svarte Andenæs at norske politikere er et mål for utenlandske spioner.

- Utenlandske etterretningsoffiserer har lettere spillerom enn tidligere. Norske politikere og borgere er mindre mistenksomme enn før, og folk er ikke like flinke til å rapportere til POT, sa Andenæs den gangen.

Advarte

Med disse uttalelsene ønsket overvåkingssjefen å advare norske politikere mot den økte spionasjefaren. Men advarselen falt på stengrunn:

- Jeg kjenner meg ikke igjen i overvåkingssjefen beskrivelse, sa daværende nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Aps Gunnar Skaug.

- Vi har heldigvis fått en ny politisk situasjon i Europa, der det ikke minst er viktig for Norge å ha et tillitsfullt forhold til landene i Øst-Europa. Å mistenkeliggjøre kontakten norske politikere har med personer fra Russland

og andre land ser jeg på som lite formålstjenlig, uttalte Skaug til Aftenposten.

Andenæs' utspill ble av et samlet politiker-korps tolket som et forsøk på å rettferdiggjøre POT's handlinger i forbindelse med Furre-saken.

Andre toner

Idag har de politiske uttalelsene fått et litt annet innhold:

-Avsløringen av de russiske spionene svekker muligheten for å bygge opp tillit mellom Norge og Russland, mener forsvarspolitisk talsmann i Høyre, Ingvald Godal.

- Jeg synes det er synd at slikt skjer i en periode da vi bygger opp tilliten. Så viser det seg at russerne driver på gamlemåten, dette er jo som i KGBs tid, sier Godal som visstnok ikke er overrasket over at spionasje foregår i Norge.

ADVARTE:POT-sjef Ellen Holager Adenæs advarte politikerne mot økt spionasje. Den gang tok de henne ikke alvorlig.