Advarte mot ras

Geolog Geir Bertelsen fra Geo Bergen anbefalte byggherren av den nå sammenraste blokken i Ålesund å sprenge vekk berget. I morges raste fjellet og kan ha kostet fem mennesker livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele rapporten finner du her.

(Dagbladet.no:) - Jeg var på befaring på tomten i forbindelse med oppstart av sprengningsarbeidet. Rapporten skrev jeg på oppdrag fra byggeteknisk konsulent Steinar Trygstad, sier geolog Geir Bertelsen til Dagbladet.

I rapporten datert 13. juni 2002 har Bertelsen gitt ingeniørselskapet Steinar Trygstad AS anbefalinger både når det gjelder sprengningsarbeidet og sikring av fjellet.

- I rapporten beskriver jeg sleppet som nå har rast ut, sier Geir Bertelsen.

Blant annet anbefaler han å sprenge dypere inn enn selve henget, for å få sprengt vekk alt det som er løst. Eventuelt sikre det som står igjen.

Hørte ikke noe
- Etter sprengningsarbeidets slutt var meningen at jeg skulle vurdere videre behov for sikring. Men etter at jeg sendte rapporten hørte jeg ikke noe mer, sier Bertelsen til Dagbladet.

I rapporten har han anslått et behov for cirka 100 bolter for å sikre fjellveggen bak bygget.

- Jeg var bare inne og vurderte område før de sprengte. Jeg har ikke vært inne i bildet etter at sprengningsarbeidet var ferdig. Jeg har ikke hatt noe befatning med utførelsen eller detaljene av sikringen, sier Bertelsen til Dagbladet.

ADVARTE: Geolog Geir Bertelsen fra Geo Bergen anbefalte sprenging av berget i forbindelse med byggingen av Fjelltunvegen 31. Foto: THORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
ADVARTE: Geolog Geir Bertelsen fra Geo Bergen anbefalte sprenging av berget i forbindelse med byggingen av Fjelltunvegen 31. Foto: THORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

- Er du kjent med om det har vært noen andre geologer inne i bildet?

- Det vet jeg ikke.

- Er det vanlig at du bare er inne i startfasen, og ikke følget prosjektet til det er ferdig og godkjent?

- Vanligvis har jeg ansvaret og er inne i bildet i forbindelse med sprengning og sikring til prosjektets slutt.

Dårlig sikringsarbeid
- Hva er årsaken til at det ikke var tilfelle i dette prosjektet?

- Det kan jeg ikke svare på. I erkjennelse av at dette var et dårlig fjell ba Steinar Trygstad meg med på en befaring for å vurdere sprengning og sikring av tomten. Det var et komplisert sprengnings- og sikringsarbeid. Fjellet var dårlig og det gjaldt sprengning inn til tett bebyggelse, sier Bertelsen.

Det la jeg ikke skjul på under befaringen, men jeg mente også at det var mulig å gjennomføre prosjektet. Det er mange tilsvarende prosjekter som har vært bygget. Men det er viktig å sikre nok slik at det blir stabilt. Her har det tydelig ikke vært godt nok sikret.

Geir Bertelsen vet ikke om hans anbefalinger når det gjelder sprengningsarbeidet og sikring har blitt fulgt.

Advarte mot ras

- Jeg anbefalte at den ene delen av tomten måtte sprenges inn til sleppen. Da snakker vi om området fra nabobygget og 15 meter mot øst. Jeg anbefalte også å trekke skjæringskanten lenger bak. I rapporten skriver jeg at vi da kan unngå store ukontrollerte utglidninger. Alternativet er omfattende stabilitetssikring med bolter.

Det var ikke mulig å sprenge inn til sleppen på hele tomten. Resten måtte sikres med bolter.

Doktor ingeniør Steinar Trygstad vil ikke uttale seg i saken.