Snø vinteren 2018

Advarte mot snøutsletting. Nå har de ikke sett mer på en mannsalder

Forbløffende snømengder i Oslomarka.

VAKKERT: Slik har vinteren i Oslomarka og store deler av landet sett ut. Endelig har vi fått godt, gammelt vintervær flere steder i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VAKKERT: Slik har vinteren i Oslomarka og store deler av landet sett ut. Endelig har vi fått godt, gammelt vintervær flere steder i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå er det faktisk ikke mange steder på Sør- og Østlandet du kan finne bare flekker. Da må du oppholde deg så nærme Skagerrak-kysten som mulig.

Om du imidlertid setter pris på det hvite gullet, er du nå heldig. Og selv om mange borgere i hovedstaden klager over dårlig brøyting og strøing, er skifolket fornøyd.

Et av de bedre eksemplene på det gode skiføret, er ved den populære skistua og kafeen Bjørnholt i Nordmarka.

30-årsrekord

Målestasjonen 360 meter over havet har nemlig hatt dramatisk snøreduksjon totalt de siste 30 åra.

Meteorolognestor Gustav Bjørbæk presenterte tallene for Dagbladet i november, og hans gjennomgang viste at antall skidager på Bjørnholt har minket med 39 dager de siste 30 åra sammenliknet med perioden før.

En skidag er definert som snødybde på 25 centimeter eller mer. Fra 1961 til 1990 var gjennomsnittlig antall skidager 136 dager. Fra 1986-2015 er antall skidager nede i 97. Det er over fem uker kortere.

Det var den målestasjonen med mest snøreduksjon fra Ytre Enebakk i sør til Ringerike i nord.

Men 2018 blir alt annet enn snøfattig, heller ikke på Bjørnholt. I helga ble det målt 126(!) centimeter snø på Bjørnholt. Sist Meteorologisk institutt målte mer snø der i februar, var i 1988, for 30 år siden.

Statsmeteorolog John Smits opplyser også at sist det ble målt mer snø på Bjørnholt i januar, var i 2006. Da var det 121 cm, mot 102 cm i januar 2018. I februar 1988 var det for øvrig 138 cm, og i 1969 141 cm.

Overrasket

Tidligere statsmeteorolog og forfatter av boka «Marka på sitt beste», Gustav Bjørbæk, er noe overrasket over snømengdene.

- Egentlig så er jeg overrasket, fordi vi har blitt vant til dårlige vintre i lang tid, og så plutselig kommer det mye snø. Framtida kommer antakeligvis ganske ofte til å by på dårlige vintre, mens det blir en slenger som denne vinteren innimellom, sier han til Dagbladet.

Han peker også på forskjellen fra i fjor. Da var det ifølge Bjørbæk ikke en eneste dag med over 25 centimeter snø ved Bjørnholt målestasjon.

- Det var helt skralt i fjor. Dette er på en måte tilbake til den gamle, gode vinteren. Det er fint for oss som ønsker å gå på ski, men de som går på beina er ikke like heldig, sier pensjonisten.

Flere over to meter

Det er ikke bare Oslo som har godt med snø å by på nå i februar. Aller mest snø finner vi i dag på Eitrefjell i Ørsta 690 meter over havet, som har 221 centimeter. Mye omtalte Mannen (1294 m.o.h.) like i nærheten har 215 centimeter snø.

Vanligvis snøsikre plasser som Røldalsfjellet og Folgefonna kan også by på over to meter snø.

Mer overraskende er det muligens at Godal (494 m.o.h.) i Luksefjell nordvest i Skien kommune har halvannen meter snø, mens Lauvkollmyr (437 m.o.h.) i Sande i Vestfold også kan by på 132 centimeter snø.

Sjekk snødybder fra hele Norge her!

Den snørike og kalde vinteren får også ringvirkninger de neste månedene.

- Faren for en sein vår er absolutt til stede. Særlig hvis mars og april blir kald, får du flom mange forskjellige steder, sier Bjørbæk.