Jens Stoltenberg

Advarte om storkrig

NATOs generalsekretær advarte om storkrig da han talte i sitt «ungdomsparadis» under AUFs sommerleir på Utøya. - Vi er i den farligste situasjonen i Europa siden andre verdenskrig, sier Jens Stoltenberg.

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

UTØYA (Dagbladet): - Jeg mener det helt alvorlig, det er helt utrolig å stå her. For meg er dette en stor opplevelse.

På en egen avgang med ferja «Thorbjørn» og med stort sikkerhetsoppbud ankom Jens Stoltenberg Utøya, som han selv har omtalt som sitt ungdomsparadis.

- For meg er dette den største og viktigste talerstolen jeg kan stå på, sa Stoltenberg til den tradisjonsrike Bakken, fullendt av engasjerte ungdommer.

- Angrep på verdensorden

Etter at AUF-leder Astrid Hoem hadde åpnet leiren, tok Stoltenberg talerstolen i Bakken for første gang siden han gikk av som Ap-leder.

Stoltenberg startet med lystige historier fra sin egen tid på øya, men tonen ble snart mørkere. Natos generalsekretær sa han ville snakke om Ukraina.

- Det vi ser nå er ikke bare et angrep på et selvstendig land, det er et angrep på en verdensorden der det er lov og orden som gjelder og ikke bare de sterkestes rett.

- Må unngå storkrig

Men samtidig som Stoltenberg understreket at det er viktig å stå på Ukrainas side, er det også andre hensyn.

- Vi har to oppgaver: Vi skal støtte Ukraina og vi skal hindre at det blir en storkrig, sa en alvorstung Stoltenberg.

- Vi skal ikke skremme, vi skal ikke overdrive. Men vi er i den farligste situasjonen i Europa siden andre verdenskrig.

- Vi må unngå storkrig

Han forklarer at dette er grunnen til at Nato er tilbakeholden, og ikke har gått inn med soldater i Ukraina.

- Det er full krig i Ukraina, og Russland truer også Nato. Vi må støtte Ukraina, men vi må også unngå en storkrig. Det er mye verre hvis det blir en krig mellom Russland og Nato, sier Stoltenberg.

Han er likevel tydelig på at det går en grense.

- President Putin må vite at hvis han i det hele tatt tenker å gjøre mot et Nato-land som han har gjort mot Ukraina, så er hele Nato der på flekken, sier Stoltenberg videre, sa Stoltenberg.

Nato-sjefen mener det er i vår egeninteresse å stå bak Ukraina nå.

- Vi har et moralsk ansvar, men det er også i vår interesse å hindre at Putin får det som han vil. Hvis han nå vinner igjen, så er lærdommen at han vinner til slutt og får det som han vil, sa Stoltenberg som blant annet viste til Russlands invasjon av Georgia og annekteringen av Krim-halvøya.

«Forvirret»

Stoltenberg kom også med et uvanlig skarpt angrep på Russlands president Vladimir Putin. Han omtaler presidenten som «forvirret».

- Han mener i sitt forvirrete hode at han kan bestemme hva Ukraina kan gjøre, sa Stoltenberg om kravene Putin har stilt til Ukraina og fortsetter:

- Men president Putin har ingen rett til å bestemme hva tidligere Sovjet-republikker kan, og ikke kan, gjøre. Og for å være helt sikker på at Putin forstår dette, så har vi økt vår tilstedeværelse i regionen betraktelig, fortsetter Stoltenberg.

Den siste dagen har nyhetsbildet i Norge vært preget av høye strømpriser i forlengelse av krigen i Ukraina. Stoltenberg vedgår at krigen og sanksjonene mot Russland har en kostnad for Norge og vesten.

- Den prisen vi betaler er en pris i kroner og øre, den prisen Ukraina betaler er i tapte menneskeliv, sa Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer