Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarte om utstrakt fangemishandling

Hemmelig amerikansk rapport avdekket mishandling av irakiske fanger, lenge før Abu Ghraib-skandalen. Elitesoldater og CIA stod bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter har lenge hevdet at mishandling av fanger har vært en isolert hendelse, som bare gjaldt Abu Ghraib-fengselet. De har imidlertid hatt god grunn til å tro eller kunne fastslå noe annet.

En konfidensiell rapport utarbeidet for amerikanske generaler i Irak i desember 2003, advarte nemlig om at elitesoldater og CIA-agenter bedrev utstrakt mishandling av fanger - mer enn en måned før skandalen i Abu Ghraib-fengselet begynte å rulle.

Medlemmer i elitestyrken Task Force 121, bestående av elitesoldater og CIA-agenter, hadde mishandlet fanger over hele Irak, viser den hemmelige rapporten som avisa Washington Post har fått tak i.

Granskningen og rapporten er utarbeidet av den nå pensjonerte oberst Stuart A. Herrington, som blant annet har lang erfaring fra antiopprørsarbeid og anti-Viet Cong-arbeid i Vietnam-krigen. Herrington advarte i sin rapport om at de amerikanske soldatenes brutale framferd i Irak med stor sannsynlighet ville tenne opprørskhet og motstandsvilje blant irakere.

- Alle vet om det

Elitestyrken TF 121 var oppdelt i en lang rekke mindre enheter, gjerne i 12-mannsgrupper, som i stor grad operererte autonomt i Irak. Flere av gruppene rapporterte kun direkte til overordnede i Washington, forteller en militærkilde anonymt til Washington Post. Styrkens oppgave var blant annet å søke etter Hussein-lojalister og terrorister over hele landet.

- Fanger tatt av TF 121 har skader som har fått medisinsk personell til å påpeke at «fangen viser tegn til å ha blitt banket opp», heter det i rapporten. Rapporten konkluderer med at det er klart at elitestyrkens behandling av fanger ikke er korrekt.

Også en amerikansk forhørsoffiser i Bagdad sa til Herrington at fanger tatt av TF 121 viste tydelige tegn på å ha blitt mishandlet. Obersten spurte ham om hans overordnede var varslet om dette, hvorpå offiseren svarte: «Alle vet om det».

En gruppe elitesoldater av typen Navy SEALs, som var del av TF 121, har blitt tiltalt for mishandling i samband med at to fanger de arresterte i felten døde.

Rapporten omtaler blant annet at TF 121 ofte tok såkalte «spøkelsesfanger», hvor irakere ble tatt til fange uten at dette ble loggført, og deretter holdt fanget i hemmelighet uten at humanitære organisasjoner fikk vite om det. Gruppen gjennomførte ofte massearrestasjoner hvor store mengder irakere ble arrestert uten noen god grunn.

I tillegg arresterte de ofte familiemedlemmer som «gisler», når målene deres ikke var å få fatt i - for så å slippe disse fri hvis de egentlige målene for arrestasjonene meldte seg, viser rapporten. Andre rapporter har påpekt liknende forhold, blant annet en praksis med å arrestere kvinnelige familiemedlemmer for å tvinge etterlyste iraksike menn til å melde seg, skriver Washington Post.

Herrington konkluderer blant annet med følgende: «...det er nok av folk i Irak som ikke liker oss allerede... Mishandling av fanger, som har blitt rapportert til meg og vårt team, er uaskeptabelt, og dømt til å bli kjent blant befolkningen.»

<B>ØKTE MOTSTANDSVILJEN: </B>Amerikanske soldaters framferd og deres overtramp mot irakiske fanger var helt sikkert kjent blant befolkningen og ville øke motstandsviljen, advarte oberst Herrington i sin rapport.
<B>IKKE ENESTÅENDE: </B>Mishandling av irakiske fanger var ikke isolert til det skandalebefengte Abu Ghraib-fengselet, viser en hemmelig amerikansk rapport.
<B>VAR KJENT: </B>Det var allerede kjent for USAs militære ledelse at irakiske fanger ble banket opp og mishandlet, før Abu Ghraib-skandalen begynte å rulle.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media