Krigen i Ukraina

Advarte: Skulle drepe ham

CIA-sjefen kom med en oppsiktsvekkende advarsel i et hemmelig møte med Volodymyr Zelenskyj, ifølge ny bok.

ADVART: Volodymyr Zelenskyj skal ha blitt advart om Russlands planer om å drepe ham under et hemmelig møte med CIA-sjef William Burns. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP
ADVART: Volodymyr Zelenskyj skal ha blitt advart om Russlands planer om å drepe ham under et hemmelig møte med CIA-sjef William Burns. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge ei ny bok av forfatteren Chris Wipple, advarte CIA-direktør William Burns den ukrainske presidenten om at russerne planla å drepe ham i et hemmelig møte i Kyiv i januar 2022.

- Etterretningen var så detaljert at den hjalp Zelenskyjs sikkerhetsstyrker å forhindre to separate forsøk på å drepe ham, står det i boka ifølge Business Insider.

Hemmelig møte

Ifølge avisa er det sjelden USA deler så detaljert etterretning, noe som kan tyde på at de var svært sikre på at de hadde forstått russernes intensjoner riktig.

Møtet fant sted under en måned før Russlands invasjon i Ukraina, og er tidligere omtalt av Dagbladet.

I samme møte delte CIA-sjefen nemlig informasjon om Russlands forestående invasjon av Ukraina.

Advarte

Det var spesielt advarslene om russernes planer om å bruke Antonov-flyplassen i Hostomel utenfor Kyiv til å forsyne invasjonskrigen militært som ble betydningsfull.

Flyplassen var helt i starten gjenstand for svært harde kamper som resulterte i at den ble helt ødelagt - før russerne rakk å kunne ta den i bruk til noe som helst militært formål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.