Krigen i Ukraina

Advarte: Skulle drepe ham

CIA-sjefen kom med en oppsiktsvekkende advarsel i et hemmelig møte med Volodymyr Zelenskyj, ifølge ny bok.

ADVART: Volodymyr Zelenskyj skal ha blitt advart om Russlands planer om å drepe ham under et hemmelig møte med CIA-sjef William Burns. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP
ADVART: Volodymyr Zelenskyj skal ha blitt advart om Russlands planer om å drepe ham under et hemmelig møte med CIA-sjef William Burns. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP Vis mer
Publisert

Ifølge ei ny bok av forfatteren Chris Wipple, advarte CIA-direktør William Burns den ukrainske presidenten om at russerne planla å drepe ham i et hemmelig møte i Kyiv i januar 2022.

- Etterretningen var så detaljert at den hjalp Zelenskyjs sikkerhetsstyrker å forhindre to separate forsøk på å drepe ham, står det i boka ifølge Business Insider.

Hemmelig møte

Ifølge avisa er det sjelden USA deler så detaljert etterretning, noe som kan tyde på at de var svært sikre på at de hadde forstått russernes intensjoner riktig.

Møtet fant sted under en måned før Russlands invasjon i Ukraina, og er tidligere omtalt av Dagbladet.

I samme møte delte CIA-sjefen nemlig informasjon om Russlands forestående invasjon av Ukraina.

Advarte

Det var spesielt advarslene om russernes planer om å bruke Antonov-flyplassen i Hostomel utenfor Kyiv til å forsyne invasjonskrigen militært som ble betydningsfull.

UKRAINA: I juni 2022 reiste den amerikanske kampsportutøveren Tuc til Ukraina for å kjempe mot russerne - dette overrrasket ham med de russiske styrkene. Video: «Tuc Smash» / Dagbladet TV Vis mer

Flyplassen var helt i starten gjenstand for svært harde kamper som resulterte i at den ble helt ødelagt - før russerne rakk å kunne ta den i bruk til noe som helst militært formål.

Stanset Kyiv-intensiv

Etterretningsekspert Tom Røseth har tidligere uttalt til Dagbladet at etterretningen Burns delte kan ha vært med på å avgjøre krigens utfall, da den trolig var tungt medvirkende i å hindre dem fra å ta Kyiv på noen dager, slik Putin først trodde ville bli tilfelle.

- Som Napoleon sa: En god kilde erstatter 20 000 mann. God situasjonsforståelse i operasjonsområdene, kjennskap til luftangrep og hvor svakhetene er kan avgjøre krigens gang. Det kan etterretningen bidra med, uttalte Røseth til Dagbladet i mai 2022.

Kort affære

Russernes intensiv utenfor Kyiv ble en kortlivet affære, før de ble presset helt ut av det sentrale Ukraina.

Den massive militære motstanden russerne møtte i Kyiv kom trolig bardust på Russland, ifølge Røseth.

- De trodde krigen skulle gå fort og enkelt for seg, og at den raskt ville føre til et regimeskifte i Kyiv. De har ikke anerkjent den politiske utviklingen i Ukraina de siste åtte åra, uttalte Røseth til Dagbladet i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer