Intern rapport:

Advarte sterkt

11. september advarte Helsedirektoratet sterkt mot å endre kriteriene for innreisekarantene. Nå har EU kommet med et nytt forslag som vurderes av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå jobber Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet med å vurdere EUs nye forslag om reiseregler i Europa. Så seint som 11. september advarte Helsedirektoratet sterkt mot å gjøre endringer, viser en intern rapport som Dagbladet har fått innsyn i.

I september leverte Helsedirektoratet i samarbeid med Folkehelseinstituttet sitt svar på flere spørsmål om reiseregler på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Av den interne rapporten går det fram at Helsedirektoratet advarte sterkt mot konsekvensene av å endre kriteriene for krav om innreisekarantene fra EØS/Schengen-området og Norden.

«Hvis regjeringen velger å utvide kriteriene for karantene vil det medføre spredning over hele landet i et par måneder dersom man ikke innfører svært strenge tiltak internt i landet», skrev Helsedirektoratet og fortsatte:

«Det er ikke forenlig med regjeringens strategi og målsettinger. Det er stor sannsynlighet for at situasjonen vil komme ut av kontroll og det eneste tiltaket som kan stanse en slik spredning er full nedstengning av landet. Vi har sett dette i mange land som ikke har iverksatt tilstrekkelige tiltak raskt nok.»

Den største trusselen

I rapporten skrev Helsedirektoratet blant annet at den største trusselen mot regjeringens strategiske mål, er for stor lemping på innreisetiltak. Regjeringens strategiske mål er å slå ned smitten og holde den nede, noe Helsedirektoratet vurderte at landet er i stand til så lenge mange ikke åpner for stor grad av importsmitte.

Helsedirektoratet viste blant annet til Holden-utvalgets andre rapport, som konkluderer med at den nåværende strategien gir minst negative konsekvenser sammenliknet med «brems»-strategien. Helsedirektoratet mente at ytterligere åpning av grensene reelt sett er et valg mellom å beholde «slå ned»-strategien eller å gå over til «brems»-strategien.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Vurderer forslag

I forrige uke ble EUs medlemsland enige om et forslag om felles fargekart for reiserestriksjoner, som Norge stiller seg positiv til, opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie til NTB.

Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at de på nåværende tidspunkt jobber med å vurdere EUs forslag på oppdrag fra regjeringen, og at det derfor er for tidlig å kommentere det. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at de ikke har konkludert ennå.

- Vi vurderer fortløpende hvilke reiseråd- og restriksjoner vi skal anbefale regjeringen, i dette arbeidet inngår også EUs siste forslag. Det er fortløpende arbeid, og smittesituasjonen i Europa endrer seg også, men vi har per i dag ikke konkludert, sier Nakstad til Dagbladet.

VIL GRÅTE: Luca Lorini leder intensivavdelingen ved et av de største sykehusene i den italienske byen Bergamo, her deler han bilder fra innsiden av sykehuset. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Forslaget

Først og fremst foreslår EU å klassifisere land som grønne, oransje eller røde etter smittetrykk siste 14 dager.

På nåværende tidspunkt klassifiserer Norge land som røde dersom de har registrert over 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Land som har smittetrykk under 20 klassifiseres som gule.

EU har foreslått at land som har registrert under 25 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager klassifiseres som grønne. Samtidig foreslår de at land med under 50 i smittetrykk klassifiseres som oransje og at land med over 50 i smittetrykk klassifiseres som røde.

EUs medlemsland foreslår at reisende fra grønne land ikke skal kunne omfattes av reiserestriksjoner, mens reisende fra oransje og røde land for eksempel kan pålegges karantene eller testing.

Forslaget innebærer også at man vurderer smittetrykk etter regioner, og ikke land som helhet. Hittil har Norge utført regionale vurderinger av smittetrykk i Norden, mens resten av EØS/Schengen-landene har blitt vurdert etter land som helhet.

PINLIG: Statsminister i Nederland, Mark Rutte, ber folk om å slutte med håndhilsing, men det er ikke alltid så lett å huske det selv. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

Grønne land

I rapporten fra 11. september vurderte Helsedirektoratet i samarbeid med FHI hvorvidt det var aktuelt å gjeninnføre grønne land som en kategori, og dermed fjerne anbefalingen om å unngå unødvendige reiser til aktuelle land.

Både Helsedirektoratet og FHI konkluderte med at dette ikke var hensiktsmessig, og forklarte beslutningen på denne måten.

«Grønn kategori ble fjernet fordi det av mange ble oppfattet som 'trygge' land å reise til. Enkelte har muligens oppfattet dette som destinasjoner hvor det ikke var så viktig å følge de basale smittevernreglene om avstand, hygiene osv. Flere har blitt smittet etter reise til 'grønne' land.»

«Smittesituasjonen i ulike land endrer seg raskt og medfører hyppige fargeendringer. Dette er i seg selv lite egnet til å opplyse befolkningen, skape tillit til at rådene og å hjelpe folk til langsiktig planlegging av reiser. Forutsigbarhet er viktig for befolkningens tillit til råd fra helsemyndighetene.»

DANS: Liverpool-profil Alex Oxlade-Chamberlain og kjæresten Perrie Edwards har delt en video fra deres frivillige hjemmekarantene. Slik ser det ut. Vis mer

Regionale vurderinger

Helsedirektoratet og FHI ble også bedt om å vurdere hvorvidt det var aktuelt å vurdere smittetrykk etter regionale områder i øvrige EØS/Schengen-land.

Folkehelseinstituttet konkluderte med at en landbasert tilnærming fortsatt vil gi best mulig kontroll over importsmitten. Samtidig åpnet de for å revurdere beslutningen dersom Europa får bedre kontroll på smittespredningen. Helsedirektoratet støttet FHIs konklusjon om å fraråde regionale vurderingen om smittetrykk i EØS/Schengen-land utover de nordiske landene.

«FHI har tidligere vurdert at en regionvis vurdering av smittesituasjonen er en svært krevende øvelse, særlig prosessen å hente inn data. Denne prosessen skisseres det nå at ECDC skal få ansvar for. FHI mener fortsatt at det vil være usikkerhet knyttet til å basere vurderinger på innrapporterte lokale data», skrev Folkehelseinstituttet og fortsatte:

«Vurderingene blir mer robuste dersom man har lokal kunnskap om smittespredning og god kjennskap til systemene og gjør vurderinger basert på dette. Dersom man bruker bare rapporterte tall vil vurderingene kunne farges sterkt av enkelthendelser som ikke nødvendigvis reflekterer at det er økt smittespredning i samfunnet generelt.»

SYNGER HVER DAG: Oliver og Mary Lou møttes for nesten tredve år siden, og har siden vært uadskillelige. Fram til nå. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN / Dagbladet TV Vis mer

Tredjeland

Avslutningsvis ble Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet bedt om å gi en smittevernfaglig vurdering om åpning for innreise fra tredjeland - altså land utenfor EØS og Schengen.

Helsedirektoratet og FHI konkluderer med at de fraråder å gi unntak fra karantene for reisende fra land utenfor EØS/Schengen-området. Innreise kan derimot tillates fra tredjeland dersom de reisende gjennomfører ti dagers karantene etter ankomst til Norge.

«FHI mener at å åpne for unntak fra karantene fra land utenfor EU innebærer en såpass stor usikkerhet at vi anbefaler å kreve karantene fra disse landene, uavhengig av datagrunnlaget. Denne vurderingen kan endre seg etter hvert som pandemien utvikler seg og kunnskapen om sirkulasjon i enkeltland øker», heter det i FHIs vurdering, som framgår av den interne rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer