Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-topp advarte mot oljepress i 2014:

Advarte Støre i 2014:
- Skremmende

Arbeiderpartiet vil bli presset av fagbevegelsen til å gi oljebransjen støtte når lønnsomheten synker, spådde Ap-strateg Kjetil Lund i 2014. Skremmende «spot on», sier AUF.

ADVART: Ap-leder Jonas Gahr Støre etter forhandlingsmøte med regjeringspartiene, Frp og Sp om oljeskatteregimet. Støre ble advart i 2014 av Ap-strateg Kjetil Lund mot presset han nå er under fra fagbevegelsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ADVART: Ap-leder Jonas Gahr Støre etter forhandlingsmøte med regjeringspartiene, Frp og Sp om oljeskatteregimet. Støre ble advart i 2014 av Ap-strateg Kjetil Lund mot presset han nå er under fra fagbevegelsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er akkurat det som nå skjer. Perspektivet er veldig godt. Det er skremmende «spot on», sier AUF-leder Ina Libak til Dagbladet.

Hun har nettopp lest Kjetil Lunds bloggpost fra 2014 i lys av utviklingen under coronakrisen. Lund var tidligere statsminister Jens Stoltenbergs høyre hånd og strateg. Lund var også rådgiveren til Stoltenberg da han var FNs klimautsending i 2014.

I bloggposten beskriver Lund ei framtid der den norske oljebransjen mister lønnsomhet. Presset vil da komme fra organisasjoner «nær Arbeiderpartiet» om å gjøre oljeskatteregimet mer næringsvennlig.

Advarselen til Lund får det nærmest til å gå kaldt nedover ryggen på Libak med tanke på dragkampen om oljeskatteregimet som nå skjer på Stortinget:

«I løpet av de neste tiårene vil Norges største næring - petroleumsnæringen - trolig gå gjennom en nedskalering uansett. Vi vet ikke helt når den vil begynne eller hvor raskt det vil skje. Men omstillingen vil komme. Og den kan komme raskere og bli mer brutal enn du tror. (...) Når nedskaleringen kommer, vil det komme rop om støtteordninger og tiltak for å bevare næringer og bedrifter som ikke lenger er lønnsomme. Flere av ropene vil komme fra organisasjoner som står Arbeiderpartiet nær, og de vil bli vanskelige å stå imot», skrev Lund i 2014.

AP-STRATEG: Kjetil Lund fra 2011 da han var statssekretær i Finansdepartementet sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / Scanpix
AP-STRATEG: Kjetil Lund fra 2011 da han var statssekretær i Finansdepartementet sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / Scanpix Vis mer

- Dårlig deal

Dagbladet har i dag snakket med Kjetil Lund, som i dag er direktør for NVE. Han ønsker ikke å delta i en offentlig debatt om saken.

- Det vil ikke være riktig av meg å kommentere regjeringens forslag eller forhandlingene som pågår nå, sier Lund i en kort kommentar.

Bloggposten ble skrevet med bakteppet i at Jonas Gahr Støre var blitt Arbeiderparti-leder og utropte klima som partiets viktigste sak.

Coronakrisen kunne ingen forutse, men AUF-leder Libak mener man nå ser at oljebransjen utnytter situasjonen for å få gjennom store skatteutsettelser som skyver risikoen over på det norske folk - akkurat slik Lund advarte mot.

VANT: AUF-leder Ina Libak jubler etter at ungdomspartiet vant fram på Arbeiderpartiets landsmøte i fjor og fikk partiet til å gå inn for et oljefritt LoVeSe. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VANT: AUF-leder Ina Libak jubler etter at ungdomspartiet vant fram på Arbeiderpartiets landsmøte i fjor og fikk partiet til å gå inn for et oljefritt LoVeSe. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Forslaget som ligger på bordet forutsetter at feltene skal være lønnsomme ut 20-årene. Vi vet at lønnsomheten går ned, og da er det en dårlig deal at fellesskapet skal ta en så stor risiko på at disse prosjektene skal bli lønnsomme, advarer Libak, som sier hun har forståelse - og støtter - at bransjen skal få en pakke.

- Det norske folks penger

Regjeringspartiene, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet sitter og forhandler om detaljene i en midlertidig endring av oljeskatteregimet. Uansett hvordan forhandlingene ender, vil det innebære at risikoen for investeringene blir mindre for oljeselskapene.

Hvis selskapene ikke kommer i skatteposisjon i løpet av de neste årene, vil de allerede ha innkassert avskrivningene og fellesskapet har tapt skatteinntekter.

Fagbevegelsen har gått sammen med bransjeorganisasjonen Olje og gass om kravene. Dermed har en samlet bransje stilt seg bak forslagene om skatteutsettelse. Akkurat slik Kjetil Lund advarte mot i 2014.

- Jeg har respekt for fagbevegelsens syn og det er mange arbeidsplasser det er snakk om her og nå. Men jeg er leder av et ungdomsparti og jeg mener både vi og Arbeiderpartiet har et ansvar for å tenke langsiktig. Det er ikke bare AUF som er kritiske til å endre oljeskatteregimet, Finansdepartementet og mange økonomer er også kritiske. Hvis man ikke vil lytte til AUF, så lytt til økonomene, sier Libak, som innstendig ber om at folk flest får med seg følgende:

- Det er kjempeviktig at det kommer fram at det er det norske folks penger man tar risikoen med. Det er derfor AUF advarer. Man legger til grunn lønnsomheten man har hatt tidligere, men Europa er på full fart vei inn i fornybarsamfunnet. Mange land bruker denne krisen til å omstille seg. Skal Norge gjøre det motsatte og legge alle eggene i én kurv? spør Libak.

Et av punktene der det er uenighet mellom regjeringen og opposisjonen er grensen for oljeselskapenes friinntekter. Friinntektene er et ekstra fradrag for oljeselskapene siden de betaler en ekstra særskatt.

Friinntektene

Kjetil Lund omtalte i 2014 friinntekten som oljeskatteregimets ene vesentlige svakhet:

«Avskrivningen i petroleumsskatten (ofte kalt friinntekten) er for romslig.

En ting er at det betyr tapte inntekter i milliardklassen til fellesskapet – og tilsvarende for høye inntekter til selskapene. Det er i seg selv grunn nok til å stramme inn friinntekten.

Men det betyr også at selskapene selv bærer for liten del av kostnadene ved sine investeringer. Sagt med andre ord så stimulerer petroleumsskattesystemet aktivt til oljeinvesteringer.»

I regjeringens forslag til midlertidig endring av oljeskatteregimet er friinntekten foreslått redusert fra 20,8 til 10,4 prosent for å kompensere for den utsatte skatten. Men både Frp og Sp kjemper for å få den øket - som betyr at oljeselskapenes risiko reduseres på bekostning av fellesskapet.

- Mer oljeavhengighet

AUF-leder Ina Libak ber nå Jonas Gahr Støre om å huske det han sa da han ble Arbeiderparti-leder i 2014 - at klima var den viktigste saken.

- Jeg mener veldig bestemt at det er arbeiderbevegelsen som må skape fornybarsamfunnet, men da kan ikke mitt eget parti lukke øynene og håpe på det beste. Selv om vi står midt oppi en coronakrise. Min største bekymring er at vi nå ikke begynner på den harde jobben som vi vet kommer til å bli tøff, men at vi i stedet gjør oss enda dårligere rustet for framtida og at vi blir enda mer oljeavhengige, sier Libak.

Forhandlingene i Stortinget er ventet å pågå utover torsdagen.

Arbeiderparti-leder Støre har ikke vært tilgjengelig for intervju i dag på grunn av forhandlingene. Energipolitisk talsperson Espen Barth Eide har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!