Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarte terrorsiktet om overvåking

Princ Dobroshi (42) sendte melding fra cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal ha blitt svært interessert i den nå terrorsiktede 29-åringen etter et intervju han ga Dagbladet i 2002. I intervjuet sa den tidligere voldsdømte norsk-pakistaneren at han hatet norske myndigheter etter å ha sittet fengslet i 263 dager uten siktelse, tiltale og dom - og at han hadde funnet roen i Islam.

Etter avisartikkelen gikk 29-åringen selv ut fra at han ble overvåket.

- Han har lagt det til grunn etter artikkelen i Dagbladet i 2002. Han har i og for seg syntes det var greit, fordi han fryktet at det ordinære politiet ville følge og provosere ham, og gi han skylden for eventuell ny kriminalitet. Han regner med at PST ville kunne gi han alibi på at han ikke var skyldig, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.no.

Avhørt på cella

Mistankene ble bekreftet etter at PST avhørte narkodømte Princ Dobroshi på cella i Ringerike fengsel med en rekke spørsmål om 29-åringen. Etter avhøret sendte Dobroshi en melding til 29-åringen om at han blir overvåket.

Dagbladet.no skrev i går at Dobroshi i sommer fikk besøk av den terrorsiktede norsk-pakistaneren i Pristina.

- Han kom og besøkte meg tilfeldig. Jeg trodde han ville bli noen dager og se fjellene her nede, men han hadde dårlig tid og dro hjem igjen etter en dag, sa Dobroshi.

Besøket skjedde bare to dager etter at 29-åringen var løslatt etter å ha blitt arrestert i Tyskland, der sikkerhetspolitiet blant annet fant våpenmanualer i bilen hans. Dobroshi avviste i går at 29-åringen skulle ha reist til Pristina for å kjøpe våpen.

ADVARTE SONINGSKAMERAT: Princ Dobroshi advarte sin tidligere soningskamerat om at sistnevnte trolig ble overvåket av PST. Foto: ARNE V. HOEM
ADVARTE SONINGSKAMERAT: Princ Dobroshi advarte sin tidligere soningskamerat om at sistnevnte trolig ble overvåket av PST. Foto: ARNE V. HOEM Vis mer

- Han trenger ikke komme til Kosovo for å kjøpe våpen. Han trenger ikke det. I Norge... dere har masse våpen der.

Avviser tett kontakt

Over telefon fra Pristina avviste 42-åringen - som tidligere har vært omtalt som «Norges farligste fange» - at han har hatt utstrakt kontakt med 29-åringen som nå er varetektsfengslet etter terrorparagrafen av Oslo tingrett.

- Vi ble kjent i Ringerike fengsel. Etter det har jeg bare hatt kontakt med ham én gang. Det var besøket i Pristina i sommer.

PST vil ikke kommentere om Dobroshi er interessant i den pågående terroretterforskningen i Norge.

- Vi kommenterer ingenting i denne etterforskningen, sier informasjonsansvarlig Martin Bernsen.

image: Advarte terrorsiktet om overvåking