Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat: - Frode Berg framstilles for videre fengsling onsdag

Frode Bergs russiske advokat sier retten onsdag skal ta stilling til fortsatt varetektsfengsling av spionsiktede Frode Berg.

RUSSLAND: Frode Berg sitter varetektsfengslet i Moskva. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet
RUSSLAND: Frode Berg sitter varetektsfengslet i Moskva. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske advokaten, Ilja Novikov, skriver på Facebook tirsdag at en domstol i Moskva skal ta stilling til fengslingsforlengelse onsdag. Ifølge hans norske advokat, Brynjulf Risnes, vil møtet bli gjennomført klokka 11 norsk tid.

- Jeg fikk beskjed i dag selv, og det kom brått på. Likevel er det ingen sensasjon, da det i Russland ofte er uforutsigbart med slike møter, og de kan endres i siste liten, sier Risnes.

Han tror ikke endringen vil ha noen betydning for Bergs sak, annet enn at det vil bli bedt om en forlengelse av varetekten med tre måneder.

I begynnelsen av mai ble fengslingen av den norske 62-åringen også forlenget med tre måneder. Berg anket avgjørelsen, men fikk ikke medhold. Novikov sa i forbindelse med ankebehandlingen at han trodde Berg ville bli sittende i fengsel i minst ett år.

- Han må trolig vente til avgjørelsen av rettssaken og anken, og bare etter det kan vi håpe på en politisk avgjørelse. Jeg tror Frode Berg har minst ett år foran seg i fengsel før han kan ha noen mulighet for å bli løslatt, sier han.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Video: Nicolai Delebekk Vis mer Vis mer Vis mer

Penger og konvolutter

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg har sittet fengslet i den russiske sikkerhetstjenestens fengsel, Lefortovo-fengselet, siden 5. desember i fjor. Da han ble fengslet hadde han på seg 3000 euro i kontakter og to konvolutter, som han skulle levere til noen i Russland. Berg har innrømmet at han var i Moskva for den norske Etterretningstjenesten. Til sine advokater har 62-åringen også fortalt at han flere ganger har reiste på lignende oppdrag.

Frode Bergs sak likner veldig på en sak mot ukraineren Jurij Solosjenko fra 2014. Han ble dømt til seks års fengsel, men ble benådet etter to år. Novikov ser på historien som en parallell-historie, og mener Bergs beste sjanse er at det er slik.

RUSSLAND: Frode Berg (62) fengslet i tre nye måneder. Video: Henning Lillegård Vis mer

Advokaten tror det er en mulighet for at etterforskningen av saken vil være avsluttet i løpet av vinteren.

- Hvis saken kommer opp for retten i for eksempel desember, kan vi vente en dom i januar og en anke i mars eller april. Før det er muligheten for at han blir benådet utelukket. Bare dømte personer kan bli benådet, sa Novikov i juni.

Frode Berg er tidligere grenseinspektør fra Kirkenes. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Han er anklaget for spionasje og har selv innrømmet å ha jobbet for norsk etterretning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!