Advokat: - Ikke i tvil om at det forekommer krenkelser av menneskerettigheter på Trandum

Politiets utlendingsenhet kjenner seg ikke igjen i det.

STRIPSET: De innsatte ved Trandum forvaringssenter for utlendinger ble til slutt tøylet med strips av politiet. Advokat mener at frustrasjonen og protestene fra de innsatte delvis er berettiget. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
STRIPSET: De innsatte ved Trandum forvaringssenter for utlendinger ble til slutt tøylet med strips av politiet. Advokat mener at frustrasjonen og protestene fra de innsatte delvis er berettiget. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter hva Dagbladet erfarer skal innsatte ved Trandum forvaringssenter for utlendinger avtalt å ikke komme inn etter dagens siste lufting. Dette førte til en massiv politaksjon søndag kveld.

Det var ved sjutiden søndag kveld at politiet fikk melding om massehærverk på Trandum, som ligger utenfor Jessheim i Romerike. Da politiet kom fram til stedet, hadde de innsatte barrikadert inngangen til luftegården med hagemøbler. Politiet var på sin side utstyrt med skjold og gassmasker, og rundt 60 politifolk skal ha vært på stedet, samt brannvesen og ambulanse.

En av de innsatte sa til Dagbladet at de streiket i protest mot forholdene på internatet. De mente at forholdene i fengslene er bedre enn på Trandum, som er et transittmottak for asylsøkere som har fått endelig avslag.

Etter en time med kaos, og hvor det viste seg vanskelig for politiet å få kontroll på situasjonen, ga politiet demonstrantene et ultimatum, mens brannvesenet testet trykket i brannslangen.

- Kom ut frivillig, ellers spyler vi dere, rapporterte Dagbladets fotograf på stedet.

Omtrent halvparten av de innsatte kom da ut og ble iført håndjern og ført ut. Politiet fikk så kontroll over situasjonen. Et titalls personer ble pågrepet, og ingen ble skadet, ifølge politiet.

Se bildene fra dramaet.  

- Ligner et fengsel Arild Humlen, advokat og ekspert på utlendingsrett, mener at Trandum i realiteten fungerer som et fengsel.

- Dette er en leir som ikke er egnet for lengre opphold, men til umiddelbar transitt. Når enkeltpersoner og familier blir værende på Trandum over lengre tid, så forårsaker det betydelige frustrasjoner og konflikter, sier advokaten som har erfart at personer har blitt værende på Trandum i over 52 uker.

Humlen bekrefter de dårlige forholdene.

- Det er dårlig mat, et dårlig fritidstilbud og det er en ekstrem innestenging som foregår der, sier Humlen, som mener at Trandum ligner mer på et fengsel og at folk med ulik religion og kultur bor oppå hverandre.

Menneskerettighetsbrudd Humlen sier at dette ikke er et svarthvitt-bilde, og at mange på Trandum er der for en grunn. Noen har kriminell bakgrunn, mens andre ikke har rulleblad.

- Mange blir pågrepet for å bli uttransportert, men myndighetene vet ikke alltid hvor personene kan transporteres og om det vil være tillatt å transportere dem dit, sier Humlen.

At Trandum ifølge Humlen ikke er egnet for lengre opphold, kan medføre problemer også rettslig, ifølge advokaten.

- Kan dette være brudd på menneskerettighetene?

 - Det må foretas en konkret vurdering, men personlig er jeg ikke i tvil om at det forekommer nokså mange situasjoner på Trandum som vil være en krenkelse av grunnleggende menneskerettigheter, sier Humlen.

Usikker årsak Monica T. Olsen, kommunikasjonsrådgiver ved Politiets utlendingsenhet, kjenner seg ikke igjen i Humlens beskrivelser.

 - Vi vet foreløpig ikke årsaken til opprøret. Forholdene Arild Humlen beskriver, kjenner vi oss ikke igjen i. Det stemmer dårlig med forholdene på dagens Trandum, skriver Olsen i en e-post til Dagbladet.

Hun skriver i e-posten at innlåsningstidene i helgene er blitt endret, fra 2100 til 1945. Dette er et av forholdene som de innsatte klagde på overfor Dagbladet.

- Dette ble innført for å ivareta en mer effektiv, dynamisk og helhetlig drift. Dette sikrer de innsatte et bedre opphold ved utlendingsinternatet, skriver Olsen.
 
- Kan forekomme lengre opphold Olsen skriver at enkelte blir fengslet for en lengre periode.

- Politiets utlendingsinternat blir i hovedsak brukt for å sikre gjennomføring av tvangsreturer. De aller fleste er på utlendingsinternatet mindre enn 24 timer, men enkelte fengsles for en lengre periode hvis det er nødvendig for å få gjennomført tvangsreturen eller for å klarlegge identitet. De få som oppholder seg der over ett døgn fremstilles jevnlig for retten, skriver Olsen.

Enerom med TV Olsen kjenner seg ikke igjen i det Humlen beskriver.

- Internatet består av 108 eneceller som blir brukt av enslige menn. Det er altså ikke slik at det er flere på samme rom. Alle eneceller har egne bad og egne tv, nettopp for å skape ro og forhindre konflikter blant de innsatte, skriver Olsen.

- I tillegg har internatet en avdeling med familierom som sørger for at barnefamilier kan være sammen. Det er også fire plasser for kvinner og tre plasser for enslige mindreårige. Til sammen er det 127 sengeplasser på internatet. Det er også en egen sikkerhetsavdeling. Avdelingen blir kun brukt når det er fare for at den innsatte kan skade seg selv eller andre. Når én plass på sikkerhetsavdelingen blir brukt, må én ordinær plass stå ledig, slik at ingen oppholder seg lenger enn nødvendig på sikkerhetsavdelingen, skriver Olsen.

MENNESKERETTIGHETSBRUDD: Advokat Arild Humlen er personlig ikke i tvil om at det forekommer brudd på grunnleggende menneskerettigheter på Trandum.  Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
MENNESKERETTIGHETSBRUDD: Advokat Arild Humlen er personlig ikke i tvil om at det forekommer brudd på grunnleggende menneskerettigheter på Trandum. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer