<strong>KUN RATATOUILLE:</strong> Advokatfullmektig Haakon Åsli Skogstad har en klient på Trandum som har spist ratatouille i 15 måneder. Klienten er vegetarianer, og Trandum har ikke et vegetartilbud utover ratatouille. Bildet overfor er tatt i forbindelse med de innsatte sin protest søndag kveld.
Foto: Thomas Rasmus Skaug
KUN RATATOUILLE: Advokatfullmektig Haakon Åsli Skogstad har en klient på Trandum som har spist ratatouille i 15 måneder. Klienten er vegetarianer, og Trandum har ikke et vegetartilbud utover ratatouille. Bildet overfor er tatt i forbindelse med de innsatte sin protest søndag kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Advokat: - Min klient som er vegetarianer har spist ratatouille i 14 måneder

Politiets utledningsenhet: - Spis fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På søndag brast det ut et opprør på Trandum forvaringssenter for utlendinger. 60 politifolk deltok i en politiaksjon etter at de hadde fått melding om massehærverk. Flere titalls personer ble pågrepet.

Etter protestene, har det blitt påstått at det forekommer menneskerettighetsbrudd på Trandum.

Advokatfullmektig Haakon Åsli Skogstad sin klient på Trandum har vært innsatt på forvaringssenteret i 14 måneder.

I denne perioden skal klienten ifølge Skogstad kun ha livnært seg på den franske grønnsaksretten ratataouille. Klienten er nemlig vegetarianer, og Trandum har ikke eget vegetartilbud utover dette.

- Det er direkte helseskadelig å leve utelukkende på ratatouille i 14 måneder, mener Skogstad.

- Spis fisk I et dokument som Dagbladet har fått tilgang til, datert 4. mars 2014, fremgår det at flere innsatte ved Trandum etterlyste et mer variert vegetarmattilbud. Dette ønsket ble ikke imøtekommet.

Politiets utlendingsenhet ved Trandum svarte da at:

«Trandum tilbyr per i dag vegetarmat kun i form av Ratatouille. Vi velger ikke selv hvem vi samarbeider med, dette er regulert etter rammeavtaler med leverandør. For å oppnå variasjon kan dere spise fisk og tilbehør de dagene det tilbys.»

 - Brevet er jo datert for ett år siden, men så vidt jeg vet så er det ikke endringer i vegetartilbudet. Dette er et godt eksempel på at Trandum ikke er tilrettelagt for at folk skal være der i 15 måneder, slik som min klient har vært, sier Skogstad.

- Å henvise vegetarianere til å spise fisk for å oppnå et variert kosthold er det samme som å henvise vegetarianere til å endre sitt livssyn, mener Skogstad som mener at Trandum ikke ivaretar individets rett til å leve etter sitt livssyn og sin kultur.

Skogstad sin klient er fra Bangladesh, hvor mange er vegetarianere.

 - I Bangladesh er det ganske vanlig å være vegetarianer, og for så vidt er ikke han den eneste på Trandum som er vegetarianer heller, sier Skogstad.

- Har forandret seg Ifølge Skogstad har hans klient forandret seg drastisk over de 15 månedene han har vært på Trandum.

- Da jeg kom i kontakt med min klient var han engasjert og kjempet sin asylsak. Men etter hvert som månedene har gått, er det ikke tvil  om at mannen har forandret seg. Han er blitt tynnere og svakere, sier Skogstad om mannen som nå stort sett isolerer seg på Trandum.

- Han har fått det psykisk tungt og han isolerer seg store deler av døgnet. Han har ikke overskudd og energi. Dette er også slik de ansatte ved Trandum har beskrevet utviklingen til mannen. Han har gått fra å være en sosial og aktiv type, til å bli introvert. Dette er klart et resultat av langvarig fengsling med dårlig kosthold, sier Skogstad.

Hans klient er en av dem som sitter i klemma i Norge. Han har fått endelig avslag, men Bangladesh ønsker ikke å ta i mot mannen. Skogstad forteller at mannen har vært tilbake i Bangladesh, men ble sendt tilbake av myndighetene der.  

- Uforholdsmessige forhold Skogstad kan fortelle at norske domstoler godtar langvarige varetektsfengslinger, også på Trandum.

- Vi har anført flere ganger for retten at langvarig fengsling under forholdene på Trandum er uforholdsmessige. Dette brevet er også fremlagt  i fengslingsmøte, men det har ikke ført fram, sier Skogstad.

Skogstad forklarer at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), og de norske domstolene, godtar slik langvarig varetektsfengsling av utlendinger som har fått endelig avslag på sin søknad.

- Men det forutsetter at forholdene er tilrettelagt for slik langvarig fengsling. Det er de ikke på Trandum, sier Skogstad, som videre påpeker at mange på Trandum frykter for sin egen framtid.

<strong>DIREKTE HELSESKADELIG:</strong> Advokatfullmektig Haakon Åsli Skogstad har en klient på Trandum som ifølge ham utelukkende har levd på ratatouille i 15 måneder.
DIREKTE HELSESKADELIG: Advokatfullmektig Haakon Åsli Skogstad har en klient på Trandum som ifølge ham utelukkende har levd på ratatouille i 15 måneder. Vis mer

- I Trandum-saker blir man ofte møtt med at utlendingen enkelt kan få det bedre ved å samarbeide om uttransportering. Mange av de som sitter på Trandum har imidlertid en sterk subjektiv frykt for sitt liv dersom de blir uttransportert til hjemlandet, selv om norske myndigheter har lagt til grunn at de ikke har krav på asyl i Norge, sier Skogstad.

- Berettigede protester Advokaten mener at protestene søndag kveld var berettigede.

- Jeg ser på dette som en forståelig reaksjon på  at man ikke får lov til å uttrykke seg på andre måter. Et eksempel er at min klient som bare spiser ratatouille ble plassert på isolat, fordi han truet med å sultestreike, sier Skogstad, som ikke forsvarer at det ble begått hærverk.   

- Det er ikke greit med hærverk, og man må ha ordensregler. Men dette er et eksempel på hva som skjer når de innsatte ikke blir hørt, sier Skogstad, som mener at dette bør fungere som en oppfordring til politikerne om å ta seg en tur opp til Trandum.

- Kan ikke ta hensyn Politiets utlendingsenhet sa først til Dagbladet at det «ikke er en innsatt på internatet nå som er fra Bangladesh, som har vært der i 15 måneder og som er vegetarianer».

Dagbladet hadde først fått opplysninger om at mannen hadde vært der i 15 måneder, men det viste seg at han hadde vært der i 14 måneder.

Om internatets meny sier avdelingsdirektør Ståle Sørmo at de har to ulike menyer, som gjør at de innsatte de fleste dager kan velge mellom to alternativer.

- Den ene menyen inneholder kjøtt- og fiskeretter, mens den andre har sjømat og en vegetarrett. Matserveringen på internatet er god, men vi kan ikke ta hensyn til at enkelte for eksempel ikke liker fisk. Ved ankomst på internatet blir alle innsatte blir spurt om de har allergier eller om vi må ta spesielle hensyn til kost, noe som vi tar hensyn til når det er nødvendig, sier Sørmo til Dagbladet.

Dagbladet ringer mannens advokat Skogstad på ny, og han får bekreftet at mannen fortsatt er på Trandum. Da svarte Politiets utledningsenhet dette:

- På internatet er det nå en mann fra Bangladesh som har vært der til sammen over ett år. Han har deltatt i matlagingsaktiviteter med blant annet kjøtt og spiser kjøtt. Vi kan avkrefte at han kun har levd på ratatouille. Det blir også servert brødmat med variert pålegg eller kornblanding, sier Linda Hafstad, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet.

Trandum forvaringssenter for utlendinger

Trandum er en tidligere militærleir som nå benyttes av Politiets utlendingsenhet.

Trandum er Norges eneste lukkede forvaringssenter for utlendinger.

Mange av de som bor på leiren er asylsøkere som har fått endelig avslag på sin asylsøknad, og som holdes varetektsfengslet i forbindelse med utsendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer