Advokat: - Politiet kan gjøre mer for disse jentene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Eva Frivold har bistått flere jenter som har vært utsatt for trafficking. Hun mener at politiet fortsatt kan gjøre mer for å gi kvinnene en trygghetsfølelse.

Frivold er også bistandsadvokat for Kristina, som Dagbladet har omtalt de siste dagene. Hun vil imidlertid ikke kommentere den spesielle saken.

På generelt grunnlag sier hun:

- Min erfaring er at politiet ikke har hatt gode nok rutiner. Mange jenter har følt seg kriminalisert og mistrodd av politiet. Imidlertid sitter politiet med et større erfaringsgrunnlag i dag enn for bare ett år siden, slik at jeg tror at de derfor håndterer ofrene bedre i dag. Det kreves likevel ytterligere spesialkompetanse på området - slik at politiet særlig i de første møtene med ofrene tar jentene på alvor, sier Frivold.

Hu n mener at Norge klart har et ansvar overfor jenter som blir tilbakesendt til sitt hjemland og som skal vitne i norsk rett.

- De kan sette sine liv i fare ved å vitne. Norge må derfor forsikre seg om at disse jentene er i trygghet i hjemlandet. Det må sikres et godt samarbeid mellom politiet i Norge og politiet i hjemlandet til ofrene. Dette må sikres ved internasjonale avtaler slik at det ikke er noen tvil om hvilket land som har ansvaret for ofrenes sikkerhet, sier Frivold.

I sin rapport om menneskehandel kommer regjeringen med et forslag om at traffickingofre skal få utvidet oppholdstillatelse i Norge i 45 dager - ei såkalt refleksjontid.

Dette mener Frivold ikke er tilstrekkelig.