Advokat: - VG skadet barna

Klaget inn til Pressens Faglige Utvalg etter intervju med barna til Khalid Skah.

 RASTE MOT NORGE:  Tidligere OL-vinner Khalid Skah viser fram et bilde av barna på en pressekonferanse i Marokko hvor han raste mot den norske ambassadøren i landet. Foto:  AFP PHOTO / ABDELHAK SENNA
RASTE MOT NORGE: Tidligere OL-vinner Khalid Skah viser fram et bilde av barna på en pressekonferanse i Marokko hvor han raste mot den norske ambassadøren i landet. Foto: AFP PHOTO / ABDELHAK SENNAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Som eneste norske avis, valgte VG å intervjue barna til tidligere OL-vinner Khalid Skah og ekskona Anne Cecilie Hopstocks i forbindelse med dekningen av foreldrenes mye omtalte konflikt.

Med dette sviktet avisa sitt ansvar for å beskytte de to barna på 13 og 16 år, mener advokat Erik Mørch.

På eget initiativ har han klaget i alt seks VG-artikler inn til medienes egen vaktbikkje, Pressen Faglige Utvalg (PFU).

«Dekningen VG har hatt etter at de (barna) kom til Norge, kan etter min mening vanskelig sees som annet enn helt skadelig for dem», skriver Mørch i klagen.

Sterk kritikk
Han kjenner ingen av de involverte i konflikten, men er spesialist innen barnerett, barnefordeling og samvær.

Mest kritikk får VGs oppslag 1. august med tittelen: «Livet med pappa var grusomt!».

— Her er det snakk om mindreårige som ikke kan vurdere konsekvensene av sine uttalelser, sier Mørch til Dagbladet.

Han trekker spesielt fram hva barna har sagt om sin egen far.

RØMTE MED BARNA: Anne Cecilie Hopstock hentet barna i Marokko. Her sammen med sin advokat Marte Svarstad Brodtkorb (til høyre). Foto: Tomm W. Christiansen
RØMTE MED BARNA: Anne Cecilie Hopstock hentet barna i Marokko. Her sammen med sin advokat Marte Svarstad Brodtkorb (til høyre). Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

— Jeg tror dette vil kunne vanskeliggjøre en framtidig normalisering av forholdet mellom far og barn, sier Mørch.

Eget ansvar
Advokaten viser til medienes etiske regelverk, «Vær Varsom-plakaten», som sier at det skal tas hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barn, uansett om foreldrene har gitt samtykke til eksponeringen.

«Når ikke barnas foreldre greier å skjerme barna sine, fordi de opplever situasjonen som veldig vanskelig for seg og barna, må media hjelpe dem til å gjøre det. Jeg kan ikke se at VG har gjort dette i tilstrekkelig grad i denne saken», skriver Mørch i PFU-klagen.

- VG kan ikke skyve ansvaret over på andre enn seg selv. De har et selvstendig ansvar for å ivareta barnas beste, sier advokaten til Dagbladet.

Dette er hva VG vil si om PFU-klagen nå:

— Normalt ville vi ikke latt barna komme til orde i barnefordelingssaker, men dette var en veldig spesiell sak. Vi fikk en henvendelse om at barna ønsket å komme med sin versjon etter at faren i marokkanske medier hadde uttalt seg om hvordan de hadde hatt det sammen med ham. Vi hadde grunn til å tro at mor og hennes advokat var i stand til å ivareta barnas interesser. Etter en grundig og vanskelig vurdering lot vi barna komme til orde, sier redaksjonssjef Rolf Sønstelie til Dagbladet.

Etterlyser myndighetene
Barna er aldri omtalt med navn, men advokat Erik Mørch mener VG i praksis har identifisert barna ettersom begge foreldrenes navn er godt kjent.

 - KIDNAPPET BARNA:  Til marokkanske aviser hevdet Khalid Skah at hans norske eks-kone og norske myndigheter kidnappet barna. Foto: Tomm W. Christiansen
- KIDNAPPET BARNA: Til marokkanske aviser hevdet Khalid Skah at hans norske eks-kone og norske myndigheter kidnappet barna. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

I utgangspunktet mener Erik Mørch at saken ikke har allmenn interesse, i likhet med hvilken som helst annen sak om fordeling av barn.

— Men jeg kan forstå at mediene skrev om saken så lenge barna befant seg i Marokko. Da var dette en politisk sak som involverte Norge. I det øyeblikket barna satte beina på norske jord, ble dette en sak for det private rom, sier Mørch.

— Hvordan synes du andre medier har dekket saken?

— Veldig mange medier har sviktet disse barna. Grunnen til at jeg bare klager inn VG, er at de gikk et skritt videre da de dro barna direkte inn i saken, sier Erik Mørch.

Erik Mørch etterlyser samtidig reaksjoner på artiklene fra barneombudet og barne- og familieminister Anniken Huitfeldt.

«Er det slik at deres taushet, betyr at de synes medias ovennevnte dekning av denne saken er akseptabel?", skriver advokaten i PFU-klagen.»