Advokat (35) tiltalt i Lime-saken for å ha bedt tvangsarbeid-ofre lyve til politiet

Nekter straffskyld.

RAZZIA PÅ ADVOKATKONTOR: Politiet bar i september i fjor ut omfattende beslag fra advokatkontoret Nazir i Oslo sentrum.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RAZZIA PÅ ADVOKATKONTOR: Politiet bar i september i fjor ut omfattende beslag fra advokatkontoret Nazir i Oslo sentrum. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo-advokaten Shahzad Nazir (35) er nå tiltalt for grov menneskehandel eller medvirkning til dette som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe, i den såkalte Lime-saken.

Dagbladet fikk i dag tilgang til den 56 sider lange tiltalen mot totalt 13 personer, som er resultat av en langvarig etterforskning ledet av Romerike politidistrikt med bistand fra oslopolitiet, Kripos, Økokrim, Skatt Øst og NAV - som kuliminerte i en gigantisk politiaksjon mot Lime Minipris-kjeden og de antatte ansvarlige i september i fjor.

- Instruerte politiavhør Advokat Nazir skal ifølge tiltalen ha hjulpet hovedmannen Sajjad Hussain med fasiliteringen av oppholdstillatelsene til de antatte ofrene. Men 35-åringen skal også ha instruert seks av pakistanerne i hvordan de skulle opptre i samtaler med politiet, eller om myndighetene kom på kontroll.

«(...)I forbindelse med at [N.N.] søkte om fornyet oppholdstillatelse vinteren 2012 gjennomførte Nazir flere møter med [N.N.] og andre for å forberede de på hva de skulle si under intervju med politiet. (...) Som følge av dette opplyste [N.N.] uriktig i intervju med politiet 27. september 2012 at han jobbet 37 timer i uken og at han fik 41 666 kroner i brutto lønn i måneden. Etter at Nazir, eller en representant fra hans advokatfirma, hadde vært med [N.N.] under intervjuet bisto Nazir Hussain i den videre prosess med å få forlenget [N.N. sin] midlertidige oppholdstillatelse som lønnsspesialist», heter det i ett av tiltalepunktene mot advokaten.

I virkeligheten skal de aktuelle ansatte ha jobbet opp til 98 timers uker i butikkene de tiltalte styrte, mens hele eller deler av lønna i perioder ble sluset tilbake til bakmennene.

«I egenskap av advokat bisto [Nazir] Sajjad Hussain i juridiske spørsmål tilknyttet [fornærmedes] midlertidige oppholdstillatelse som lønnsspesialist. Nazir var blant annet involvert i klageprossser etter at [N.N.] hadde fått avslag på søknad om forlengelse av oppholdstillatelsen i november 2011 og hadde møter med [ham] og Sajjad Hussain hvor han instruerte [fornærmede] om at han, hvis det var kontroller eksempelsvis fra politiet i butikkene han jobbet i, måtte han si at han jobbet 37 og 1/2 time i uken og hadde to dager fri, samt at han tjente 500 000 kroner i året, selv om dette ikke var riktig», heter det i tiltalen om advokatens befatning med en av de andre fornærmede.

I tillegg til selve tvangsarbeid-anklagen etter Straffelovens § 224 og «mafiaparagrafen» § 60a er Nazir tiltalt for seks tilfeller av falsk forklaring til offentlig myndighet etter den nye Straffelovens § 166.

- Skaffet svigerfar opphold i Norge Ved siden av forholdene tilknyttet selve Lime-saken er Shahzad Nazir tiltalt for å ha medvirket til at hans egen svigerfar fikk midlertidig oppholdstillatelse i Norge som lønnsspesialist i 2011.

Det skjedde ifølge tiltalen ved at Utlendingsdirektoratet fikk informasjon om at svigerfaren hadde fått jobb som «markedssjef» i advokatfirmaet, uten at stillingen eller lønna var reell.

Seinere skal Nazir har sørget for at svigerfaren har fått forlenget den ulovlige oppholdstillatelsen flere ganger, noe som også gjorde det mulig for fire andre i svigerfamiliens familie å komme til Norge ulovlig, etter påtalemyndighetens oppfatning.

Nazirs forsvarer, advokat Arvid Sjødin, opplyser at klienten nekter straffskyld etter tiltalen.

- Det får bli opp til retten å avgjøre om det er riktig å «skyte på pianisten» i denne saken. Det eneste min klient har gjort er å påklage noen vedtak til utlendingsmyndighetnene. Personlig tror jeg ikke retten kommer til at det var ulovlig. Han bestrider selv å ha instruert noen i avhør, da disse personene ville ha opphold og han ikke hadde annen kunnskap enn det de ga ham, sier Sjødin til Dagbladet.

Nazir nekter også for å ha brutt loven knyttet til svigerfamiliens opphold.

- Han har brukt loven slik den var og gitt mannen jobb i Norge. Stillingen har vært fullstendig reell, sier Sjødin.

Pågrepet i gigantaksjon Shahzad Nazir, som ledet eget firma med flere ansatte i Oslo, ble pågrepet av politiet 9. september 2014 og varetektsfengslet.

TILTALT: Advokat Shahzad Nazir nekter straffskyld for å ha medvirket til tvangsarbeidet som ifølge påtalemyndigheten skal rammes av menneskehandel-paragrafen. Også Nazir er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, Straffelovens § 60a. Arkivfoto: Dagbladet
TILTALT: Advokat Shahzad Nazir nekter straffskyld for å ha medvirket til tvangsarbeidet som ifølge påtalemyndigheten skal rammes av menneskehandel-paragrafen. Også Nazir er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, Straffelovens § 60a. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

Det ble den gang gjort omfattende ransakinger både i lokalene til Nazirs advokatfirma i Oslo sentrum og hjemme i huset hans i Bærum. Begge steder tok etterforskerne med seg kassevis med dokumenter og elektroniske lagringsmedier.

På grunn av 35-åringens advokatstatus måtte beslagene først forsegles og gjennomgås av Oslo tingrett før etterforskerne fikk tilgang til materiale relevant for Lime-saken.

Stor tiltale Totalt er 13 personer nå tiltalt i Lime-saken, for å ha hatt ulike roller i dagligvarekjeden som politiet mener har vært gjennomsyret av svarte penger og organisert kriminalitet.

Samtlige er tiltalt etter den straffskjerpende «mafiaparagrafen», Straffelovens § 60a, for å ha utført de ulike forbrytelsene «som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe».

Tolv av dem er tiltalt for grov menneskehandel eller medvirkning til dette, mot totalt 14 fornærmede.

Flere av de antatte ofrene, som flyttet fra Pakistan til Norge for å jobbe i Joker- eller Lime-butikker, skal ha betalt store summer for oppholdstillatelse før de skal ha jobbet fjorten timer i døgnet sju dager i uka. Ifølge tiltalen måtte de så sluse hele eller deler lønna tilbake til hovedmennene. 

I tillegg skal identiten til en rekke av ofrene ha blitt misbrukt til lånebedragerier på mange titalls millioner kroner.

Statsadvokat Geir Evanger ved Det nasjonale statsadvokatembetet vurderer å be om inndragning av hele 103 655 359 kroner fra seks av de tiltalte.

Brødrene Sajjad og Sajid Hussain framstår som hovedmennene i tiltalen, sammen med en tidligere bedrageridømt eks-psykiater (48).

- Med den ensretting påtalemyndigheten har kjørt i denne prestisjesaken sin, er tiltalen ikke overraskende. Den blir ikke mer riktig av den grunn. Jeg noterer at en av lagdommerne ved siste fengsling av min klient ville løslate ut fra bevisbildet, og vi skjønner hva han mener, sier Sajjad Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer