Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat (57) tiltalt for bedrageri på 35 millioner kroner

Brukte skjult konto i Sveits.

I RETTEN: Den tiltalte 57-åringen i retten, fra den gang han fremdeles praktiserte som advokat. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX
I RETTEN: Den tiltalte 57-åringen i retten, fra den gang han fremdeles praktiserte som advokat. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 57-årig advokat er tiltalt for bedrageri på til sammen 35 millioner kroner, opplyser Økokrim.

Den tiltalte mannen skal, som advokat, ha stilt en skjult konto i Sveits til disposisjon for en klient, en politimann, som selv er dømt for bedrageri på 140 millioner kroner.

Avviser straffskyld I tillegg er advokaten, som ikke praktiserer yrket lenger, tiltalt for å ha sikret et utbytte på flere millioner kroner fra flere klienters straffbare handlinger - i tillegg til falsk forklaring i straffesak, underslag av klientmidler og skatteunndragelser.

- Skattesviket er grovt særlig på grunn av beløpets størrelse, fordi handlingen er utført under utøvelse av næring, og på en måte som i særlig grad har vanskeliggjort oppdagelsen, skriver førstestatsadvokat Geir Kavlie i tiltalen.

57-åringen avviser straffskyld i saken.

- Han mener Økokrim ser spøkelser ved høylys dag, og at det ikke er grunnlag for de alvorlige anklagene, meddeler hans forsvarer John Christian Elden overfor Dagbladet.

- Avtale Økokrim startet etterforskningen av advokaten da de avsluttet saken mot den dømte politimannen, opplyser aktor Kavlie til Dagbladet.

- Under etterforskningen ble det avklart at han hadde mottatt utbytte fra straffbare handlinger på sin klientkonto som han seinere videreførte til andre konti. Da vi åpnet etterforskning av advokaten, oppdaget vi andre forhold, som munnet ut i tiltalen, sier Kavlie.

Under etterforskningen mot politimannen fant Økokrim ut at advokaten hadde en konto i Sveits til disposisjon for klienten.

- Advokaten hadde en forutgående avtale om å ha en konto klar. Han skal ha mottatt flere beløp over flere år, men han skal også ha begått selvstendige bedrag, sier Kavlie.

- Krevende Han understreker at det er krevende å etterforske advokater.

- Det som er utfordringen, er at de påberoper seg streng taushetsplikt selv om forholdet ikke har noe med juridisk rådgiving å gjøre. Vi har vært i rettssystemet flere ganger for å få innsyn i beslaget.

Forsvarer Elden framholder at mange av «spekulasjonene» tiltalen kommer med, er tilbakevist av Økokrims egne vitner.

- Han har vanskelig for å skjønne at han som forretningsadvokat skal tiltales for å drive inkasso på vegne av sine klienter, for pengekrav som framstår som høyst lovlige, sier Elden til Dagbladet.

Den tiltalte 57-åringen har en lang løpebane i næringslivet, og har vært involvert i en rekke selskaper hvorav de fleste er oppløst eller tvangsoppløst. Han ble arrestert av Økokrim allerede i 2007.

Dagbladet følger saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media