Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat Dietrichson mener Kongo-dommen er avgjort på forhånd

- Det kommer signaler fra hovedstaden om hvordan dette skal gå, sier Dietrichson til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI: (Dagbladet): Både forsvarere og aktorat er enig om at haglegeværet som Tjostolv Moland hadde med seg til Kongo ikke kan være mordvåpenet som ble brukt mot Abedi Kasongo.

Drapsvåpenet som i retten blir beskrevet som et krigsvåpen er ikke funnet, og det er ifølge Molands forsvarer Andre Kibambe en av flere irregulariteter som støtter opp om Moland og Frenchs versjon av hva som skjedde 5. mai.

I går brukte han store deler av sin prosedyre til å fokusere på «kula som skiftet retning».

- Jeg fokuserte på bildet av liket som ble presentert. Jeg la merke til at inngangssåret og utgangssåret begge er på samme side. Det er vitenskapelig umulig, sier Andre Kibambe.

Forsvarsadvokaten mener det som anses for å være inngangssåret kun er et arr og at skuddet som drepte sjåføren må ha kommet fra en annen retning.

Feil side
Ikke fra den retningen Tjostolv Moland skal ha befunnet seg på da skuddet falt, men fra motsatt side av veien. Hverken den medisinske rapporten eller bildet som er vist av den avdøde sjåføren beskriver noe annet inngangssår.

Vitnene Kepo Aila og Kasimo Arajabu, som var med bilen den fatale kvelden 109 kilometer utenfor Kisangani, mener begge at skuddene som ble avfyrt kom fra høyre side av veien.

Kibambe mener dette er umulig med tanke på det som ser ut til å være utgangssåret er under sjåførens høyre øre og at skuddet nødvendigvis må komme fra venstre side av veien.

- HAN ER USKYLDIG: Tjostolv Molands forsvarsadvokat Andre Kibambe kom med en engasjert forsvarstale siste dag i retten. Foto: Øistein Norum Monsen
- HAN ER USKYLDIG: Tjostolv Molands forsvarsadvokat Andre Kibambe kom med en engasjert forsvarstale siste dag i retten. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- La oss være ærlige. Kan du si at Moland er morderen? Jeg sier nei. Og jeg tror at enhver objektiv person også vil si nei. Det finnes ingen bevis på at Tjostolv Moland er skyldig i å ha skutt Abedi Kasongo, sier Kibambe.

Hverken bistandsadvokatene eller aktor brukte sin sjanse til å argumentere mot Kibambes teorier om hvor skuddet kom fra.

- Finnes ikke bevis
Marius Dietrichson, som følger rettssaken som observatør, sier til Dagbladet at det ikke finnes tekniske bevis som knytter Moland og French til drapet.

- Det lille som er av tekniske bevis i denne saken indikerer at det er andre gjerningsmenn. Selv aktor erkjenner at den avdøde sjåføren er drept med et annet våpen enn det som kan tilbakeføres til French og Moland, nemlig hagla, sier Dietrichson.

Den norske advokaten mener at uansett hvordan det vris og vendes kommer man frem til at Moland og French bare har hatt ett våpen.

- Det er ikke våpenet som drepte sjåføren, sier Dietrichson til Dagbladet.

- I tillegg kommer momentet som Kibambe tok for seg i retten i går, sier Dietrichson, og sikter til Andre Kibambes argumenter om den umulige skuddvinkelen.

Ord mot ord
Dietrichson mener det nå kun er ord mot ord.

- Enten er de hvite som skulle rane de svarte eller de svarte som skulle rane de hvite, sier Dietrichson, som ikke kjenner til et eksempel der det første scenarioet har forekommet.

- Men vi kjenner mange eksempler der rike europeere er ranet i Afrika. Det finnes ikke noe motiv, sier Dietrichson som vender tilbake til Norge førstkommende mandag.

SNAKKER STRATEGI: Forsvarsadvokat Andre Kibambe og Marius Dietrichson etter endt dag i retten. Foto: Øistein Norum Monsen
SNAKKER STRATEGI: Forsvarsadvokat Andre Kibambe og Marius Dietrichson etter endt dag i retten. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Dietrichson mener et annet punkt er rimelighet. Han trekker frem at Abedi Kasongos bil ble leid i Joshua Frenchs navn.

- Da klubber du ikke ned sjåføren rundt neste sving og stikker av med bilen, sier Dietrichson, som mener dette er en av de verste sakene han har vært borti som advokat.

Både French og Kibambe antydet i går overfor Dagbladet at dommen allerede er skrevet og saken avgjort.

Kinshasa kan dirigere dommen
Dietrichson har også fått signaler om at så er tilfelle.

- Vi fikk i går bekreftet at det kommer signaler fra hovedstaden Kinshasa om hvilken retning saken skal gå, og retningen er negativ, sier Marius Dietrichson som har fått opplysingene etter et møte med militærtribunalet.

- Det kommer fra den høyeste militære rettssinstansen, fra en domstol som ikke burde involvere seg før anken er inngitt. Det er denne domstolen saken skal ankes videre til, sier Dietrichson.

Dagbladet har forsøkt å kontakte regjeringens talsperson uten å lykkes.

Andre Kibambe mener resultatet ville blitt annerledes om saken var blitt ført for en sivil rett.

- Dommerne i denne rettssaken er ikke uavhengige. Bevisene ville blitt vurdert med et objektivt øye. De adlyder instrukser, sier Andre Kibambe.

TROR DE BLIR DØMT: Joshua French og Tjostolv Moland er ikke i tvil. Foto: Øistein Norum Monsen
TROR DE BLIR DØMT: Joshua French og Tjostolv Moland er ikke i tvil. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media