Advokat etter togdrama: - Ville skaffe mat ved et væpnet ran

Gikk på toget med Kalasjnikov, pistol og kniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En marokkansk statsborger (26) ble pågrepet etter at han gikk til angrep med våpen på et hurtigtog fra Amsterdam til Paris fredag kveld.

Tre personer ble skadd - og tre soldater ble hyllet som helter etter at de stoppet den tungt bevæpnede mannen på toget.

Nå forteller marokkanerens advokat Sophie David følgende:

- Han er målløs etter at hans handlinger beskrives som terrorisme, sier David til BFMTV, ifølge Reuters.

- Han bestemte seg for å gå på toget etter at noen andre hjemløse hadde sagt toget var fullt av rike folk som reiste fra Amsterdam til Paris. Han håpet å skaffe mat ved et væpnet ran, sier advokat David.

- Fant våpen i park Advokaten omtaler 26-åringen som en psykisk svak, underernært og mager hjemløs mann. Ifølge David var mannen barbeint og hadde bare på seg en sjukehus-skjorte og en boksershorts da han ble tatt av politiet.

Advokaten forteller også at den pågrepne mannen hevder han fant Kalasjnikov-geværet i en park i nærheten av togstasjonen der han gikk på hurtigtoget.

Saken fikk massiv oppmerksomhet fredag og lørdag etter at 26-åringen ble stanset på toget. Da 26-åringen gikk om bord i Brussel, hadde han med seg ei Kalasjnikov angrepsrifle, en pistol og en kniv.

Fordømmer Politiet etterforsker saken som en planlagt terroraksjon. Og statsledere fordømte handlingen.

- Jeg fordømmer dette terrorangrepet på Thalys (toget) og alle mine tanker går til ofrene, sier den belgiske statsministeren Charles Michel


USAs president Barack Obama uttalte:

- Presidenten uttrykte sin dype takknemlighet for motet og den raske reaksjonen til flere passasjerer, blant dem amerikanske soldater, som uten å tenke på seg selv overmannet angriperen, sa en talsmann for Det hvite hus.

Den pågrepne ble overmannet av de to soldatene før han rakk å bruke våpen mot passasjerene. Ifølge franske myndigheter var det to amerikanske soldater - i sivile klær - fra «U.S. Marines» som stoppet gjerningsmannen.

Soldatene hørte mannen ta ladegrep inne på toalettet og gikk til aksjon da han kom ut.

Den ene soldaten fikk en skuddskade, mens den andre fikk knivskade i basketaket.

Den marokkanske statsborger har vært under oppsikt av det franske overvåkingspolitiet. Sentrale kilder opplyste ifølge CNN at mannen skal være en IS-sympatisør.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram