Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat fengslet: Løy da etterforskere prøvde å avdekke sannheten om det amerikanske valget

Blir den første som fengsles for å ha påvirket etterforskningen av Russlands innblanding i det amerikanske valget.

FENGSLES: Advokaten Alex van der Zwaan (i midten) må sone 30 dager i fengsel. Foto: AP / NTB Scanpix
FENGSLES: Advokaten Alex van der Zwaan (i midten) må sone 30 dager i fengsel. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 33 år gamle nederlandske advokaten Alex van der Zwaan ble tirsdag den første personen som fengsles i forbindelse med etterforskningen av Russlands påvirkning på det amerikanske valget i 2016. Det melder CNN.

Den London-baserte advokaten erkjente seg allerede for to måneder siden skyldig i å ha løyet til spesialetterforsker Robert Mueller i forbindelse med etterforskningen.

Blant annet avga van der Zwaan falsk forklaring om kontakten han hadde med valgkamprådgiver Rick Gates og en FBI-ansatt som linkes til russisk etterretning. Ifølge BBC snakker den nederlandske advokaten både fransk og russisk.

I dag kom dommen på 30 dagers fengsel og 20 000 dollar i bot. Det er imidlertid lite med tanke på at advokaten risikerte et halvt års fengsel.

Femte skyldige

- Å lyve vil være galt uansett hvilken kriminalitet som etterforskes, sa dommer Amy Berman Jackson da straffen ble gitt i Washington. Dommeren understreker at advokatens lovbrudd var ekstra ille på grunn av at det påvirker etterforskningen av et mulig valgjuks.

- Dette er potensiell utenlandsk påvirkning av den demokratiske prosessen som er grunnsteinen i vår frihet, sa Jackson ifølge Bloomberg.

13 russere tiltalt

Van der Zwaan er den femte personen som erkjenner seg skyldig under Muellers etterforskning av valget hvor Donald Trump ble president. Advokaten hevder selv at han løy for ikke å miste jobben.

I tillegg til de fem, har Muellers etterforskning så langt endt med tiltale for 13 russere for det som skal være påvirkning av presidentvalget i 2016 via sosiale medier.

Ville sparke spesialetterforskeren

Valgkamprådgiveren Rick Gates, som van der Zwaan har hatt kontakt med, er en av dem som allerede har innrømmet å ha løyet under etterforskningen.

Ifølge Mueller har Gates hatt en fargerik og innbringende fortid som agent og pengevasker for prorussiske politiske toppsjefer i Ukraina.

Ifølge Washington Post og New York Times sine kilder, skal Trump i fjor ha sagt til Det hvite hus-advokaten Donald McGahn at han vurderte å sparke Robert Mueller. Trump skal imidlertid ha fått en klar melding fra McGahn da presidenten nevnte at han ønsket Mueller sparket. Advokaten skal ha truet med å slutte, dersom Trump ba ham si til justisdepartementet at de skulle sparke Mueller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!