Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat fikk fyllerabatt

En Oslo-advokat ble dømt for promillekjøring to ganger i løpet av kort tid. Derfor fikk han en stor bøterabatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten må betale ei bot på 180 000 kroner og fikk betinget fengselsstraff på 36 dager for begge promillekjøringene. Fordi promillesakene kom tett etter hverandre, har advokaten i utgangspunktet fått en bøterabatt i hundretusenkronersklassen.

Advokaten ble først dømt for en promille på 0,44. Deretter med 0,33 i promille. Den siste promillekjøringa ble gjort i prøvetida etter den første dommen.

Den siste dommen ble en fellesstraff for begge promillekjøringene. Bøtene ville blitt mye høyere hvis advokaten hadde blitt tatt etter prøvetida. Da ville han ha fått to separate dommer.

Ifølge Høyesterett skal bøtestraffen i promillesaker fastsettes til en og en halv gang månedlig bruttolønn, uavhengig av promillens størrelse og faren ved kjøringen.

Millioninntekter

Advokaten ble først dømt for den første promillekjøringa i mai i fjor. Straffen ble satt til ei bot på 150000 kroner og betinget fengsel i 18 dager. Politiet hadde foreslått ei bot på 450000 kroner ut fra advokatens inntekt.

Bare fire og en halv måned etter at han hadde fått dommen i Oslo tingrett, ble advokaten tatt for fyllekjøring på nytt.

I 2000, året før den første promillekjøringen, hadde advokaten ei brutto inntekt på 3,6 mill. I 2001, det året den første promillekjøringen fant sted, hadde han ei bruttoinntekt på 2,4 mill.

Vurderte fengsel

6. juni i år møtte advokaten i tingretten i den siste promillesaken. Bruttoinntekten for 2002 var en million kroner, og formuen var fem millioner kroner.

I tingrettens begrunnelse for fellesstraffen heter det at ubetinget fengsel er vurdert:

- Men jeg har kommet fram til at det ville framstå som uforholdsmessig... Påvirkningen var meget lav. Den betingede fengselsstraffen bør i stedet forlenges, og bota forhøyes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media