Advokat flykter fra politiet

En person av utenlandsk opprinnelse hevder at han nylig fikk tilbud av en Oslo-advokat om å kjøpe gyldig visum. Kilder rundt advokaten mener han etter episoden rømte landet av frykt for politi og presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten har tidligere vært i søkelyset for å selge visa i stor stil. Justisminister Odd-Einar Dørum krever nå en redgjørelse fra politiet om saken.

Advokaten, som tidligere har jobbet som visumattaché ved den norske ambassaden i Islamabad i Pakistan, ble ifølge en politikilde nylig kontaktet av en mann som ønsket hjelp med et visum. Visumsøkeren, som er av utenlandsk opprinnelse, oppsøkte advokaten i hans hjem i Oslo.

Ifølge Dagbladets kilde skal advokaten ha tilbudt mannen visum under bordet med en startpris på 10000 kroner. Kort tid etter episoden pakket advokaten sakene og flyktet. Dagbladet har gjentatte ganger prøvd alle telefonnummer advokaten er oppført med, uten å få svar.

Tett kontakt

Like etter episoden hevder utlendingen at han flere ganger ble kontaktet av direktør Petter Drefvelin i Utlendingsdirektoratet (UDI). Drefvelin nekter for dette. Han hevder at det var utlendingen som først tok kontakt med direktoratet.

{ndash}Jeg fikk en skriftlig beskjed fra en ansatt om at en person hadde vært i kontakt med direktoratet. Ifølge den ansatte hadde mannen gitt uttrykk for at han hadde opplysninger som var av interesse for oss. Da jeg seinere ringte opp mannen, nektet han for at han hadde tatt kontakt. Jeg er nå i ferd med å ta kontakt med politiet om saken, sier Drefvelin.

Advokaten har flere nære venner i direktoratet, deriblant et nært familiemedlem, og sin personlige sekretær fra tida i Islamabad. Sekretæren, som er av pakistansk opprinnelse, var sammen med advokaten under etterforskning for en rekke liknende tilfeller på begynnelsen av 90-tallet.

Daværende politimester i Oslo, Willy Haugli, hevder at Utlendingsdirektoratet prøvde å gripe inn i politiets arbeid. Petter Drefvelin skal i kraft av sitt verv som avdelingssjef i Kommunaldepartementet ha vært med på et møte mellom sentrale personer innen politiet og departementene. Dette møtet fant sted 18. november 1992. Etterforskningen ble avsluttet i midten av februar 1993.

Hundrevis av visa

I politiavhør har flere utlendinger forklart at de har kjøpt ekte norske visa ved ambassader der advokaten har vært ansatt.
{ndash}Dette er bare de vi har avhørt. Hundrevis av mennesker har kjøpt seg inn i Norge, sier politikilder til Dagbladet.

Etter at advokaten kom tilbake til Norge, har han ifølge politikilden fortsatt sin virksomhet. Han har gode kontakter i miljøet da han har over 800 klienter som asyl-advokat, ifølge Aftenposten.

Politiets teori var i 1993 at advokaten solgte visa gjennom sin personlige sekretær. Sekretæren er i flere hemmeligstemplede avhørsrapporter Dagbladet har fått tilgang til, nevnt ved navn som den personen som ordnet avtalen. Han skal i miljøet rundt ambassaden ha vært kjent for å være en mann som kunne fikse «litt av hvert».