Borgarting lagmannsrett:

Advokat frifunnet

En profilert Oslo-advokat er enstemmig frifunnet for bedrageri i Borgarting lagmannsrett.

FIKK KOLLEGA FRIFUNNET: Advokat John Christian Elden er godt fornøyd, etter at han fikk en advokat-kollega frikjent for bedrageri av Borgarting lagmannsrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FIKK KOLLEGA FRIFUNNET: Advokat John Christian Elden er godt fornøyd, etter at han fikk en advokat-kollega frikjent for bedrageri av Borgarting lagmannsrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo statsadvokatembete hadde tiltalt en 56 år gammel Oslo-advokat for grovt bedrageri. Advokaten var anklaget for å ha gitt en klient «en fremstilling» om at vedkommende ikke ville bli tiltalt, eller domfelt for oppbevaring av heroin, dersom han betalte 20.000 euro – snaue 200.000 norske kroner – til advokaten.

Hentet 5.000 Euro

Beløpet ble ifølge rettsdokumentene seinere nedjustert til 10.000 euro. I 2013 skal advokaten ha kjørt til Hamburg, og mottatt en delbetaling på 5.000 euro, tilsvarende 48 000 kroner.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann mente handlingen var grovt bedrageri, og ville dømme den profilerte advokaten til 10 måners fengsel.

IKKE MEDHOLD: Statsadvokat Carl Graff Hartmann fikk ikke flertallet i Borgarting lagmannsrett med på at Oslo-advokaten skulle dømmes for grovt bedrageri. Foto: Erlend Aas / NTB
IKKE MEDHOLD: Statsadvokat Carl Graff Hartmann fikk ikke flertallet i Borgarting lagmannsrett med på at Oslo-advokaten skulle dømmes for grovt bedrageri. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Statsadvokaten prosederte også på at den profilerte advokatens handling var egnet til å svekke den nødvendig tillit til advokater i den offentlige rettspleien.

Dommerne i Borgarting lagmannsrett – bestående av to juridiske dommere og fire meddommere – frikjente advokaten. Oslo tingerett hadde tidligere frikjent den kjente advokaten, men dommen ble anket inn for Borgarting lagmannsrett.

- Manglende rettssikkerhet

- Lagmannsretten kom til at forholdet politiet hadde beskrevet i tiltalebeslutningen neppe ble rammet av straffelovens bestemmelser om korrupsjon overhodet, sier Oslo-advokatens forsvarer, advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Min klient har nå vært uten advokatbevilling i nesten to år ut fra et forhold som ikke var straffbart. Det er manglende rettssikkerhet når ingen domstol har villet vurdere hans bevilling disse årene, fortsetter han.

- Domstolen har overlatt spørsmålet om advokatbevilling til påtalemyndigheten. Noe som igjen førte til at min klient ble avskiltet som advokat, som følge av at han var tiltalt, sier Elden til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer