Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat Graasvold bekymret over Frenchs situasjon: - Et overgrep

I går la aktor ned påstand om livsvarig fengsel.

LIVSTID: Aktor hevdet at drapstiltalte Joshua French er en «permanent fare» og må sperres inne resten av livet. Under en pause i rettssaken fikk han trøstende ord fra moren Kari Hilde French, som er i Kongos hovedstad Kinshasa for å følge prosessen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LIVSTID: Aktor hevdet at drapstiltalte Joshua French er en «permanent fare» og må sperres inne resten av livet. Under en pause i rettssaken fikk han trøstende ord fra moren Kari Hilde French, som er i Kongos hovedstad Kinshasa for å følge prosessen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Aktor la i går ned påstand om livsvarig fengsel - men  ikke dødsstraff - for drapstiltalte Joshua French. I sin sluttprosedyre la oberst Homère Nkulu fram følgende «formildende omstendigheter»:

• Han var desperat i forhold til sin framtid.
• Han visste ikke om han noen gang ville komme hjem til Norge.
• Han visste ikke om han noen gang ville treffe igjen sin kjæreste.
• Han tenkte på sin syke mor.
• Han tenkte på Moland, som var skyld i at han satt fengslet.

- Han er en permanent fare og må sperres inne, sa Nkulu.

Vil anke Advokat Hans Marius Graasvold varsler at de uansett vil anke en fellende dom.

- Det er selvfølgelig fint at en livstidsstraff er «mildere», men det er ikke aktuelt for French å tilbringe livet i et kongolesisk militærfengsel. Dersom det blir dommen, kommer vi til å anke, sier Graasvold til Dagbladet.

French er fra før idømt fire ganger dødsstraff, blant annet for drapsforsøk, spionasje og dannelsen av et kriminelt forbund. Disse dommene står uansett utfall av den pågående rettssaken, hvor French står tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland.

- Overgrep Graasvold hadde i går kveld ikke fått snakket med French. Fengselet har ilagt nordmannen strenge restriksjoner på bevegelser så vel som kommunikasjon, og blant annet inndratt telefonen telefonen hans. Graasvold beskriver regimet som et overgrep.

- Han har fått omfattende restriksjoner på sin kontakt med andre. Jeg har etterhvert blitt den eneste som han ikke har noen restriksjoner på kontakten med. Vi og UD har gitt klar beskjed til fengselsledelsen om at dette er helt uakseptabelt, særlig i denne situasjonen hvor han har vært syk. Det er et overgrep, sier Graasvold, som nå bistår French fra Norge.

Rettssaken har tidligere blitt utsatt på grunn av Frenchs helsetilstand.

Veldig sliten I går var han tydelig sliten etter flere lange dager i den kaotiske og kvelende varme retten.

Forsvarer Maria Mwila opplyste at han ikke har sovet på to dager.

- Han er veldig sliten, og jeg er overrasket over at han har holdt ut så lenge. Selv om han har vist seg å være i stand til å gjennomføre rettssaken, er han syk og har behov for medisinsk bistand. Dette er noe vi følger kontinuerlig opp, sier Graasvold.

AVSLUTTET: Aktor Homère Nkulu holdt sin sluttprosedyre i går. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AVSLUTTET: Aktor Homère Nkulu holdt sin sluttprosedyre i går. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart