Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat Graasvold kritiserer UDs håndtering av French-saken

- Kai Eide ble tatt av saken.

GOD TONE: Advokat Hans Marius Graasvold savner UDs spesialutsending Kai Eide i Kongo-saken. Her er de to samme i rettssalen i Ndolofengselet. I forgrunnen Joshua French og hans mor, Kari Hilde French. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
GOD TONE: Advokat Hans Marius Graasvold savner UDs spesialutsending Kai Eide i Kongo-saken. Her er de to samme i rettssalen i Ndolofengselet. I forgrunnen Joshua French og hans mor, Kari Hilde French. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten som har fulgt saken mot French de siste årene er forundret over at utenriksminister Børge Brendes (H) spesialutsending, toppdiplomat Kai Eide, uventet ble trukket ut i slutten av mars.

- Kai Eide ble tatt av saken slik jeg opplever det, sier Graasvold til NTB.

- Annen strategi I Utenriksdepartementet blir det først avvist at Eide ble tatt av saken. Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen sier siden det sto om et valg mellom ulike strategier videre og at det med dette valget var riktig å avslutte Eides engasjement som spesialutsending.

- I samråd med UD ble det besluttet å følge en annen strategi, sier Andersen til NTB.

Eide ble fjernet fra arbeidet etter siste besøk i Kongo i mars. Han skal ikke hatt noen spesiell form for overlevering av sine opparbeidede kontakter eller erfaringer til noen andre i UD før han sluttet. Det gikk fire måneder før Norges ambassadør til Egypt og Libya, Tor Wennesland, fikk ansvaret for arbeidet med å få French ut av Kongo. Han har vært lite synlig utad.

Politisk beslutning Kai Eide er i dag Norges ambassadør i Stockholm. Han sier han er lei seg over saken og at det fremdeles preger hverdagen hans. Han er derimot varsom med å kommentere årsakene til at hans rolle som spesialutsending brått tok slutt etter hans siste reise til Kongo i mars.

- Det var en beslutning tatt av politisk ledelse. Den har jeg ingen mening om. Jeg registrerer at beslutningen ble truffet., sier Eide til NTB.

Under drøyt tre intense måneder møtte Eide politikere på topplan og embetsmenn på mange nivåer i Kongo. Målet var å få French ut av kongolesisk fengsel og hjem til Norge enten som en fri mann eller på en form for soningsoverføring.

Sorg Før Eide forlot French for siste gang i mars, var 32-åringen ute av fengselet og overført til en leilighet hvor han var alene og fikk helseoppfølging. Det var trolig uventet for Eide at han da aldri skulle komme til å reise tilbake og fullføre prosjektet om å få nordmannen tilbake til Norge.

Den 3. august ble French pågrepet på utsiden av leiligheten bare et fåtall mennesker i Kongo visste han befant seg i. Han ble beskyldt for forsøk på rømming og ført tilbake til Ndolo-fengselet. French var tilbake der han startet, syk og alene. Han er i dag helt avhengig av moren, Kari Hilde French, som har flyttet til Kinshasa og som daglig besøker ham i fengselet med mat.

- Jeg er lei meg for at jeg ikke fikk til mer. Det er ingenting ved denne saken som fyller meg med tilfredshet. Tvert om, det er en sak som hver dag fyller meg med sorg og tristhet, sier Eide videre.

Ikke godt nok Hans Marius Graasvold mener også at det norske Utenriksdepartementet helt tydelig har nedprioritert sin kontakt og samarbeid med britiske myndigheter. Joshua French har dobbelt statsborgerskap og britene har fulgt saken tett.

Advokaten forteller at britiske diplomater er blitt holdt helt utenfor hva som gjøres på norsk side, noe som er opplevd som frustrerende.

- De tilbakemeldingene jeg får tyder på at arbeidet som gjøres ikke er godt nok og at man burde prioritert annerledes, sier Graasvold til NTB.

(NTB)

KRITISK: Advokat Hans Marius Graasvold  som har fulgt saken mot French de siste årene er forundret over at utenriksminister Børge Brendes (H) spesialutsending, toppdiplomat Kai Eide, uventet ble trukket ut i slutten av mars. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
KRITISK: Advokat Hans Marius Graasvold som har fulgt saken mot French de siste årene er forundret over at utenriksminister Børge Brendes (H) spesialutsending, toppdiplomat Kai Eide, uventet ble trukket ut i slutten av mars. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling