Advokat hengt ut i kjedebrev

En advokat i Oslo anklages for notorisk utroskap med fullt navn i kjedebrev på nettet. Kan være straffbart, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjedebrevet sprer seg nå raskt på internett, og advokaten selv har i likhet med tusenvis av nordmenn også fått det i sin postkasse. Det er angivelig forfattet av en venninne av en av hans eks-kjærester, og målet er hevn.

'Alle som kan bidra til å gjøre livet hans surt, smått og stort, vil bli kreditert stor honnør og ære', skriver forfatteren av eposten.

Mannen jobber ved et kjent advokatkontor som blir nevnt i eposten. Selskapets nettsted er blant de mest søkte ordene på nettet i Norge akkurat nå.

Kjedebrevet forteller at han har i lengre tid har hatt flere kjærester samtidig, og hvordan han har sjonglert for å klare å skjule kjærestene for hverandre.

Vil ikke forfølge saken

Advokaten som er hengt ut i kjedebrevet ønsker ikke å kommentere innholdet i brevet.

- Det lever sitt eget liv, sier han til Dagbladet.no. Han bekrefter at han har lest kjedebrevet.

- Jeg synes det er en privatsak som ikke burde vært ute i det offentlige rom, sier han til Dagbladet.no.

- Har du tenkt å forfølge saken på noen måte?

- Nei, jeg skal sitte helt stille og la det gå over, sier advokaten.

Han ønsker ikke å kommentere innholdet i kjedebrevet som forteller hvordan han angivelig ble avslørt, og at minst to av hans eks-kjærester nå har møtt hverandre.

Opplysningene kan ikke oppfattes som annet enn svært private. Basert på listen over mottakerne av eposten, ser det ut til at halve medie-, forsikrings- og finansnorge allerede har lest eposten.

Kan være ulovlig

Professor Olav Torvund ved Institutt ved Rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo sier det kan være straffbart, men at det er uklart om epost tilhører det private eller det offentlige rom.

- Det er straffbart å krenke privatlivets fred med personlig meddelelse av personlige og huslige forhold. Spørsmålet er hva som er offentlig og privat i denne typen kommunikasjon, sier Torvund.

Han mener at dersom man sender et kjedebrev som når mange, vil man til slutt gå over en grense til det offentlige rom.

- Hadde det vært lagt ut på en webside er det ikke tvil om at det hadde vært straffbart. Privat sladder er ikke straffbart, men det kan være straffbart å offentliggjøre det, sier han.

Les også:

<B>KJEDEBREV:</B> For halve finansnorge henges den advokaten ut med navn og beskyldninger mot utroskap. Eposten er en del av hevnen.